Amikor iszik egy kávét, fogalma sincs arról, mennyire az alját kóstolja

Ez nem a kotyogós világa.

Fontonként (ami 453 gramm) 803 dollárt (ami 223 ezer forint) fizetett a világ legdrágább nyers kávébabjáért egy panamai árverés győztes licitálója, egy tajvani kávékereskedő - értesült a CNA tajvani hírügynökség.

A kilónként 492 ezer forintért elkelő, Elida Geisha Green Tip Natural fajtájú kávébab a Lamastus családi birtokon termett Panamában, az eladásra kínált 100 font kávébabra pedig szerte a világból 250 vevő licitált a különleges fajtákkal foglalkozó panamai kávétermelők szövetségének (SCAP) árverésén.

A Best of Panama elnevezésű árverésen idén megdőlt minden korábbi rekord, az aukción 2721,5 kilogramm kávébabot adtak el minden korábbit messze meghaladó, kilónkénti 70 ezer forintos átlagáron.

Összehasonlításképpen: a New York-i árutőzsdén kilónként alig több mint 2 dollárért kereskednek az átlagos minőségű Arabica kávéval, ezt isszuk mi is. Vagyis még ezt sem, mert a tiszta Arabica kávé drágább a Robustánál, így a legnagyobb forgalmat generáló kávémárkák jellemzően inkább Robustát árulnak, esetleg kisebb részt Arabicával keverve.

A kettő közti különbség a termelési nehézségekben túl (az Arabica kényes, a Robusta igénytelen növénytípus) az, hogy az Arabica nem olyan savas, ám gyomorkíméléséért cserébe sajnos nem is olyan erős, mint a Robusta. Ez viszont savas, de legalább krémes és magas koffeintartalmú. A lényeg viszont nem ez, hanem az olcsósága, ami a fentebb említett exkluzív kávébabokhoz képest gyakorlatilag értelmezhetetlen szintű.

Viszonylag ismertebb luxuskávé a Kopi Luwak, amiből itthon valamivel 20 ezer forint alatt lehet megvenni egy 100g-os csomagot, tehát a kiskereskedelmi kilóára 200 ezer forint közül mozog. Ebben az a speciális, hogy a kávébabot még gyümölcshéjjal borított állapotában megeszi a cibetmacska, majd miután távozott belőle a bab, az elveszíti savasságát, és finom lesz. De mint láthatjuk, nem eléggé finom ahhoz, hogy a legdrágább legyen az aukciókon.