Piacot bombáztak a szaúdiak Jemenben, majd a kórházba szállított sebesülteket is megtámadták

Döbbenetes barbárság.

Johannes Bruwer, a CICR jemeni képviseletének vezetője közleményében élesen elítélte a Vörös-tengeri kikötővárosban "ismeretlen körülmények" között végrehajtott robbantásokat, amelyek a pénteki összesítések szerint legalább 55 ember életét oltották ki és 170 embert sebesítettek meg.   

Korábbi jelentések Juszef al-Hadrit, a kikötővárost ellenőrzésük alatt tartó síita húszi lázadók egyik szóvivőjét idézték, miszerint csütörtökön a szaúdi vezetésű arab koalíció légicsapást mért Hodeida halászkikötőjében és halpiacán. Hadri szerint 

egy légicsapás a halpiacot érte az al-Tavra kórház mellett, röviddel az elsőt követően pedig egy másik bombatalálat az egészségügyi intézmény főkapuját érte, amelyen keresztül ápolók és civilek éppen a sebesülteket vitték be.

A piac mindössze öt méterre van az al-Tavra kórház főkapujától.

Bár a húszi lázadók szócsövének számító al-Maszíra tévécsatorna szerint egyértelműen a szaúdi vezetésű koalíció áll e robbanások hátterében, a koalíció szóvivője pénteken elhárította a felelősséget. Azt állította, hogy az említett műveletek célpontjai a halpiactól és a kórháztól 2,5 kilométer távolságban voltak. Hangsúlyozta, hogy a húszi miliciákat terheli a felelősség az említett robbanásokért.    

A jemeni kormányerők Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek támogatásával júniusban indítottak offenzívát a város elfoglalására az Irán támogatását élvező lázadóktól. A koalíció azóta ellenőrzése alá vonta Hodeida nemzetközi repülőterét, s jelenleg a város kikötője irányába nyomulnak előre csapatai, amin keresztül a nemzetközi humanitárius segély 80 százaléka áramlik be a polgárháborús országba.

Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború a kormányellenes síita húszik és a nemzetközileg elismert jemeni elnökhöz, a Rijádban tartózkodó Abed Rabbó Manszúr Hádihoz hű erők között. A síita felkelők 2014 szeptemberében elfoglalták a fővárost, és jelentős területeket vontak ellenőrzésük alá az ország nyugati-északnyugati részén. A lázadók ellen 2015 márciusában lépett hadba a kormánycsapatokat légierővel segítő arab koalíció Szaúd-Arábia vezetésével. Az olajmonarchia és szövetségesei blokád alá vonták az országot, ahol így még a korábbinál is rettenetesebb körülmények lettek úrrá.

Rijádot számtalanszor bírálták azért, hogy jemeni bombázásainak rengeteg civil áldozata van.

Az ENSZ szerint a jemeni konfliktus a világ legsúlyosabb humanitárius válságához vezetett az országban, amelynek mintegy 28 millió lakosa közül legkevesebb 22 millió szorul segítségnyújtásra. Az egészségügyi ellátás összeomlott, a kolerajárvány több mint egymillió embert érint, és több mint 2200 ember halálát okozta 2017 áprilisa óta az Egészségügyi Világszervezet legutóbbi adatai szerint.

A több mint két és fél éve tartó jemeni polgárháború

eddig legalább tízezer halálos áldozatot szedett.

Az összecsapások miatt hárommillióan kényszerültek arra, hogy elmeneküljenek otthonukból.