Meddig nyögjük még? - Tovább drágulhat a 4-es metró

A 24.hu információi szeirint a BKV most bukott el egy 2,2 millió eurós (nagyjából 700 millió forint) pert a 4-es metró legnagyobb kivitelezőjével, az alagútfúró Bamco Kkt.-vel szemben.

A kérdéses ügyben a megrendelő által visszatartott összegről volt szó, az eljárásban pedig a vitatott összeghez képest jelentős a járulékos költség. Becslések szerint a megítélt összegből körülbelül 150 millió forintot tesz ki a választott bírósági eljárás, az ügyvédi költs, a szakértői díj és a kamat.

Az eredetileg az osztrák gyökerű Strabag és a francia Vinci közös cége lassan öt éve folytat jogi huzavonát a BKV-val, melynek tétje

100 millió euró, azaz több mint 30 milliárd forint körül mozog.

Ha a fővárosi közlekedési vállalat minden pert elveszít, ennyivel rövidül meg a magyar állam. A portál információi szerint ráadásul a Bamco eddig 70 százalékos sikerszériával nyerte meg a már lezárt pereket, ami nem fest túl kedvező képet a jövőről.

Budapestnek eddig összesen 4 milliárd forintot kellett kifizetnie a kivitelezők részére, amiből 800 millió forint többletköltség volt, aminek nagyobb hányadát a 8 százalékkal ketyegő eurókamat és az ügyvédi költségek okoztak.

A horrorisztikus pluszköltségek ellenére a BKV ragaszkodik hozzá, hogy minden ügyben perre menjen a vállalkozókkal, mert az igényérvényesítés jogszabályi kötelezettsége,

így akkor sem próbálhat meg peren kívül megegyezni a többi féllel, ha azt kockáztatja, hogy a vesztes perek 20-25 százalékkal megnövelik a kiadásokat.

A 4-es metró összköltségvetését 2012 végén 452,5 milliárd forintban állapították meg, és ebből a keretösszegből 67,5 milliárd forintot különítettek el a vállalkozókkal folytatott viták rendezésére.

Ebből 2016 tavaszáig összesen nagyjából 21 milliárd forintot használtak fel részben perek, részben a kormány jóváhagyásával kötött megállapodások eredményeként.

Ha azonban a kivitelezők a továbbiakban minden ügyben tudják majd érvényesíteni az érdekeiket, akkor a pluszköltségek bőven túllépik majd az eredetileg elkülönített pénz összegét, a BKV-nak pedig valószínűleg fogalma sincs, honnan teremti majd elő a szükséges pluszforrásokat.

Valószínűleg ezért sem ártott volna, ha a Fidesz-kormány betartja az ígéretét, és 2010 után tényleg elszámoltatja a volt szocialista-szabad demokrata vezetést. Az elsíbolt összegek előkerítésével és a tolvaj politikusokat sújtó vagyonelkobzásokkal valószínűleg könnyebb lenne a helyzet, de hát ez is csak épp olyan jól hangzó politikai termék volt Orbánék számára, mint a polgári Magyarország ideája vagy a bevándorlás elleni küzdelem.

Ha már úgyis akkora divat a listázás: 10 ember, akiket ígérete ellenére sem számoltatott el a Fidesz

Ha manapság úgyis akkora divattá tette a Fidesz lakájmédiája a listázást, akkor íme, itt egy olyan névsor, amit nyugodt szívvel tudunk a minden körülmények között éber Figyelő, a következetesség acélos elszántságát hordozó Fidesz, és az egykor önmaga által is teljes mellszélességgel képviselt liberalizmus ellen hirtelen megint lángpallost ragadó Orbán Vikor Vezénylőtábornok Úr figyelmébe ajánlani.

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
Szerkesztő:
Harmati András

Friss

1
sss
2019. december 15. | 10:51
Sebastian Kurz január elejére szeretne a Zöldekkel folytatott koalíciós tárgyalások végére érni.
1
Sebastian Kurz január elejére szeretne a Zöldekkel folytatott koalíciós tárgyalások végére érni.
Két és fél New York-i színészgeneráció életét mutatja be Michael McKeever vígjátéka, melynek hazai bemutatója a Rózsavölgyi Szalonban volt. Mi is ott jártunk.