Meddig nyögjük még? - Tovább drágulhat a 4-es metró

A 24.hu információi szeirint a BKV most bukott el egy 2,2 millió eurós (nagyjából 700 millió forint) pert a 4-es metró legnagyobb kivitelezőjével, az alagútfúró Bamco Kkt.-vel szemben.

A kérdéses ügyben a megrendelő által visszatartott összegről volt szó, az eljárásban pedig a vitatott összeghez képest jelentős a járulékos költség. Becslések szerint a megítélt összegből körülbelül 150 millió forintot tesz ki a választott bírósági eljárás, az ügyvédi költs, a szakértői díj és a kamat.

Az eredetileg az osztrák gyökerű Strabag és a francia Vinci közös cége lassan öt éve folytat jogi huzavonát a BKV-val, melynek tétje

100 millió euró, azaz több mint 30 milliárd forint körül mozog.

Ha a fővárosi közlekedési vállalat minden pert elveszít, ennyivel rövidül meg a magyar állam. A portál információi szerint ráadásul a Bamco eddig 70 százalékos sikerszériával nyerte meg a már lezárt pereket, ami nem fest túl kedvező képet a jövőről.

Budapestnek eddig összesen 4 milliárd forintot kellett kifizetnie a kivitelezők részére, amiből 800 millió forint többletköltség volt, aminek nagyobb hányadát a 8 százalékkal ketyegő eurókamat és az ügyvédi költségek okoztak.

A horrorisztikus pluszköltségek ellenére a BKV ragaszkodik hozzá, hogy minden ügyben perre menjen a vállalkozókkal, mert az igényérvényesítés jogszabályi kötelezettsége,

így akkor sem próbálhat meg peren kívül megegyezni a többi féllel, ha azt kockáztatja, hogy a vesztes perek 20-25 százalékkal megnövelik a kiadásokat.

A 4-es metró összköltségvetését 2012 végén 452,5 milliárd forintban állapították meg, és ebből a keretösszegből 67,5 milliárd forintot különítettek el a vállalkozókkal folytatott viták rendezésére.

Ebből 2016 tavaszáig összesen nagyjából 21 milliárd forintot használtak fel részben perek, részben a kormány jóváhagyásával kötött megállapodások eredményeként.

Ha azonban a kivitelezők a továbbiakban minden ügyben tudják majd érvényesíteni az érdekeiket, akkor a pluszköltségek bőven túllépik majd az eredetileg elkülönített pénz összegét, a BKV-nak pedig valószínűleg fogalma sincs, honnan teremti majd elő a szükséges pluszforrásokat.

Valószínűleg ezért sem ártott volna, ha a Fidesz-kormány betartja az ígéretét, és 2010 után tényleg elszámoltatja a volt szocialista-szabad demokrata vezetést. Az elsíbolt összegek előkerítésével és a tolvaj politikusokat sújtó vagyonelkobzásokkal valószínűleg könnyebb lenne a helyzet, de hát ez is csak épp olyan jól hangzó politikai termék volt Orbánék számára, mint a polgári Magyarország ideája vagy a bevándorlás elleni küzdelem.

Ha már úgyis akkora divat a listázás: 10 ember, akiket ígérete ellenére sem számoltatott el a Fidesz

Ha manapság úgyis akkora divattá tette a Fidesz lakájmédiája a listázást, akkor íme, itt egy olyan névsor, amit nyugodt szívvel tudunk a minden körülmények között éber Figyelő, a következetesség acélos elszántságát hordozó Fidesz, és az egykor önmaga által is teljes mellszélességgel képviselt liberalizmus ellen hirtelen megint lángpallost ragadó Orbán Vikor Vezénylőtábornok Úr figyelmébe ajánlani.