ENSZ-főtitkár: Nagaszaki után még mindig az atomháború réme kísért

Az Egyesült Államok bombája 74 ezer ember életét oltotta ki.

A nagaszaki támadás 73. évfordulójának megemlékezési ünnepségén mintegy 5800-an vettek részt, köztük túlélők, az áldozatok hozzátartozói, António Guterres ENSZ-főtitkár és Abe Sindzó japán miniszterelnök.

A jelenlévők egyperces néma csenddel adóztak az áldozatok emlékének helyi idő szerint 11 óra 2 perckor. Hetvenhárom évvel korábban ebben az időpontban dobták le a Fat Man (Kövér ember) néven is ismert atombombát egy B-29-es bombázó fedélzetéről.

„Sajnálatos módon, 73 évvel az események után az atomháború réme még mindig kísért”

 - hívta fel a figyelmet Guterres. Ő az első hivatalban lévő ENSZ-főtitkár, aki részt vett a nagaszaki megemlékezésen.

„Az atomfegyverekkel rendelkező államok hatalmas összegeket költenek arzenáljaik modernizálására”

 - mutatott rá.

„Több mint 1700 milliárd amerikai dollárt költöttek 2017-ben fegyverekre és hadseregekre - a legtöbbet a hidegháború vége óta”

- tette hozzá.

„Eközben az atommentesítési folyamatok lelassultak, sőt meg is álltak”

 - hangsúlyozta Guterres.

„Sok ország adott hangot elégedetlenségének tavaly azzal, hogy elfogadta az atomfegyver-tilalmi egyezményt”

 - fűzte hozzá.

Taue Tomihisza, Nagaszaki polgármestere a csütörtöki megemlékezésen felszólította a japán kormányt, hogy írja alá a szóban forgó nemzetközi szerződést, és

„erkölcsi kötelezettségét teljesítve vezesse a világot az atommentesítés felé”.

A nagaszaki támadást három nappal azután hajtotta végre az Egyesült Államok, hogy Hirosimára ledobták az első atombombát. A támadások hatására Japán 1945. augusztus 15-én megadta magát, és véget ért a második világháború.

Hetvenhárom éve történt a hirosimai atomtámadás

Atomfegyver nélküli világot kell teremteniHelyi idő szerint 8.15 perckor az egész országban egységesen tisztelegtek a több tízezer halálos áldozat előtt, akinek az élete 1945. augusztus 6-án abban a percben véget ért, amikor az Enola Gay nevű B-29-es amerikai bombázó ledobta a városra a Little Boy (Kisfiú) nevű atombombát.