Hatalmasat kaszáltak egy közbeszerzésen a Békés megyei kormánypárti politikuscsaládok

Összefonódások mindenütt.

2,8 milliárd forintért végezheti el a Békés városi székhelyű Békés Drén Kft. az alsó-tiszai hullámtér rendezését – írta meg az uniós közbeszerzési értesítő mai száma. A cég 99,17 százalékban Barkász Sándor, a KDNP által is támogatott békési önkormányzati képviselő tulajdona (a maradék 0,83 százalék a feleségéé). A politikus 2017-ben került bele egy korrupciós botrányba, ekkor került elő egy hangfelvétel, melyen Békés KDNP-s polgármesteréről, Izsó Gáborról a település akkori jegyzője azt állította, kétmillió forintot ajánlott fel neki, hogy önként távozzon a jegyzői székből. Barkász úgy került képbe, hogy a felajánlott kétmilliós „nem tiszta pénz” tőle származik.

Kétmillió forint kenőpénzzel akarta rábírni jegyzőjét a távozásra Békés KDNP-s polgármestere?

Egy, a legnépszerűbb videómegosztóra felkerült hangfelvételen Békés egykori jegyzője, Heinerné dr. Kecskés Aranka arról beszél telefonon Dr. Pálmai Tamás alpolgármesterrel, hogy a település KDNP-s polgármestere, Izsó Gábor kétmillió forintot ajánlott fel neki, amennyiben önként távozik a posztjáról. Azt is hozzáteszi: a felajánlást nem fogadta el, mivel „nem tiszta pénzről" volt szó.

Barkásznak ez aprópénz, vagyonbevallása szerint hat ingatlana, 4 autója, 1,5 millió forint készpénze, valamint 510 millió forint állampapírja van.

A most elnyert közbeszerzésen Barkász vállalkozása természetesen alvállalkozókat fog igénybe venni. Egyikük az In Situ Hungária Kft., mely korábban ugyancsak Barkász Sándor és felesége tulajdonában állt, de alig két éve az egyetlen tulajdonos Barkászék fia.

A másik alvállalkozó sem ismeretlen a békési összefonódásokat ismerők előtt: az Alföld-Plánum Kft. Dankó Béla fideszes országgyűlési képviselőhöz, Kondoros korábbi polgármesteréhez köthető. Az Alföld-Plánumban résztulajdonnal bír Dankó Béla testvére, László, illetve Dankó korábbi kondorosi alpolgármestere, Paluska Zoltán is. Ugyancsak tulajdoni hányaddal bír a kft.-ben Zvara Zoltán, aki szintén Dankó köréhez tartozik.

A Békés megyeii közpénzügyekről ebben a cikkben írtunk részletesen:

A fideszes képviselő körében halmozódtak a közbeszerzések

Dankó Béla korábban Kondoros polgármestere volt, az alpolgármesteri tisztséget pedig Paluska Zoltán töltötte be. Dankó Béla testvére, László, pedig több cégben is üzlettársa Paluskának. Dankó egykori kondorosi helyettesének cége a Kondorostól két településnyire fekvő Csabacsűd pályázatain is jól keresett. Még 2012-ben a Darányi Ignác-terv keretében írtak ki pályázatot közösségi tér kialakítására a csabacsűdi művelődési házban.

(A cégadatokhoz az Opten céginformációs rendszerét, valamint a Cégbírósághoz leadott éves beszámolók adatait használtuk.)