2018. 08. 09. 08:55

Orbán kitömött miniszterelnöki megbízottakkal és miniszteri biztosokkal szereti kikerülni a minisztereit

Több ezer milliárd forint elköltését szervezte ki az állami közigazgatás rendszeréből Orbán Viktor – írja az Index a csütörtökön megjelent Magyar Narancs legfrissebb számára hivatkozva. A főként Orbán Viktortól függő biztosok és megbízottak hálózata lefedi a legfontosabb pénzkifizető helyeket, de többnyire idetartoznak a korábban magasabb pozíciót betöltő politikusok is.

A Magyar Narancsnak nyilatkozó alkotmányjogász szerint a biztosi rendszer régi találmány, működött már a rendszerváltás előtt is, de főleg olyan feladatokra találták ki, amelyek időszakosak, nehezen illeszthetők a közigazgatás rendszerébe vagy annyira kiemeltek, hogy tényleg direkt irányítást kívánnak a miniszterelnöktől. Úgy tűnik, hogy Orbán Viktor szívesebben kikerüli a minisztereit is, és olyan feladatokat is delegál a biztosoknak, amelyek a normál közigazgatási rendszerben is elférnének.

A jelenlegi kabinet biztosi és megbízotti rendszer még nem végleges, azonban már van 5 miniszterelnöki biztos, 12 miniszterelnöki megbízott, illetve 10 kormánybiztos.

A miniszterelnöki biztosok és megbízottak annyit keresnek, mint az államtitkárok (havi bruttó 997 ezer forintot), a miniszteri biztosok pedig, mint a helyettes államtitkárok (havi bruttó 748 ezer forintot).