Netes kihívások: a lájkokért akár az életükkel is játszanak a fiatalok

A kihívások többsége csak kellemetlen, de egyre durvább dolgok jönnek.

Négy évvel ezelőtt egy bénulásos betegségre való figyelemfelhívásnak indult az Ice Bucket Challenge nevű kihívás, ami lényegében arról szólt, hogy valaki egy vödör jeges vizet borít a nyakába, és ezt videóra is veszik. Bár a kihívás eredetileg úgy indult, hogy a vödrös jelenetet pénzadomány követi, a játékból óriási divat lett, és a végére a résztvevők már egyszerűen csak szerepelni akartak, miközben azt sem tudták, honnan ered a feladat. 2014-ben Magyarországon is átlagos fiataloktól kezdve egészen a celebekig mindenki öntötte magára a vizet, még a baloldali ellenzék éppen aktuális megmentője, az azóta feledésbe merült Falus Ferenc főpolgármester-jelölt is beállt a pozitív kampányba:

Sajnos a mutatvány egy kisgyermek orrba verésével párosult, de legalább nem volt benne annyi szándékosság, mint nyugdíjas házaspárt szétrugdalni egy közlekedési affér után, ugye.

Nemrég a világ egyik leghíresebb amerikai A-listás színésze, Will Smith járt Budapesten, és forgatott egy egész jó imázsvideót a fővárosról, amiről ugye tudjuk, hogy csak messziről szép, de úgy nagyon. A színész a videóban a Lánchíddal szembeni Gresham-palotában kezd, kinéz az ablakon, majd meglátva a híd alkotta lehetőséget, felmászott egészen az egyik tartóoszlop tetejére, hogy elnyomjon egy táncot.

Mint kiderült, Smith tényleg illegálisan járt ott, nem megrendezett a felvétel. De miért táncolt, és mit táncolt?

Ez az új őrület, az In My Feelings Challenge, ami Drake In My Feelings című számából indult. Pontosabban nem csupán a számból, hanem sokkal inkább egy instagramos influencer táncából: az 1,9 millió ember által követett The Shiggy Show felhasználó talált ki egy táncot a dal refrénjére, és valamiért erre rákattant a celebvilág is, majd innen nem volt megállás, és világszerte ezrek kezdték videóra venni, ahogy eltáncolják a dalt.

Ezt játszotta Will Smith is a Lánchíd tetején, és ez az, amit valamiért odáig fejlesztettek tovább a feltűnésre vágyó fiatalok, hogy idővel mozgó autókból kezdtek kiugrálni. Az elképzelés az, hogy kiszállnak az autóból, majd rögtön folytatják a táncot, és akkor mindenki örül, pörögnek a lájkok, meg a feliratkozók. A valóság viszont az, hogy az alapvető fizikai törvényeket sem ismerő szerencsétlenek hatalmasakat borulnak, mert oldalasan érnek földet, miközben menetiránnyal egyezően kellene landolniuk, leginkább rögtön futásnak eredve.

Bár a megszokottan szabadszájú és rosszindulatú kommentelői közeg rögtön természetes kiválasztódásnak és evolúciós jelenségnek állította be az ilyen sérüléseket, azért mégis csak érdekes belegondolni, hogy egyesek a pillanatnyi népszerűségért miket kockáztatnak.

Anna Worden szintén egy mozgó autóból ugrott ki, és a kisgyermek kora óta táncoló lány súlyosan megsérült, még a koponyáját is sikerült betörnie.

Az ő története nyomán figyelmeztette a kihívás után érdeklődő fiatalokat az Amerikai Nemzeti Közlekedésbiztonsági Ügynökség arra, hogy milyen komoly veszélyeknek teszik ki magukat.

Ez már a sokadik hülyeség

De nem csak extrém fizikai tettek, hanem még szándékos önmérgezés is tud kihívássá válni: Tide Pod néven folyékony mosógéptablettát kellett szétrágni, nem törődve azzal, hogy egészségre káros vegyszerekről van szó. Ma viszont már –talán némi cenzúra hatására- több videó szól arról, hogy ne csináld, mind ahány valódi teljesítés történt:

Konkrét fizikai sérülésekhez vezethettek a Salt and Ice Challenge-ek is, amikor sót és jeget kellett a bőrfelületre tenni. A só és jég reakciója pillanatok alatt fagyási sérüléseket okoz a bőrfelületen, majd fájdalmas, égéshez hasonló hólyagok jelennek meg a bőrön:

Némileg normálisabbnak tűnik, bár elég megterhelő kihívás volt a Gallon Milk Challenge is, amikor egy gallon (3,8 liter) tejet kellett minél gyorsabban meginni, majd –nyilván- kihányni. Ebben a videóban még sokkolóval is sakkban tartották a srácot, hogy ne adja fel. Meg is csinálta:

 
De a fahéj sem rossz. Vagyis az. A Cinnamon Challenge keretében egy nagy evőkanál fahéjat kellett bekapni, a fűszer azonban annyira nagy finomságú, mindenhová feltapadó és mindent kiszárító por, hogy azt nehéz elviselni:
 

Sajnos reneszánszát éli egy elég gusztustalan és nem kevésbé életveszélyes kihívás is, ez a Condom Snorting: a próba keretében orral fel kell szívni egy óvszert, majd ki kell húzni szájon át.

Ezzel a videóval búcsúzunk, de senki ne felejtsen lájkolni, mert csak azért csináltuk, a viszont látásra: