Az Egyesült Államok megkezdi űrhaderejének felállítását

Mike Pence alelnök jelentette be.

Beszédében az amerikai alelnök az Egyesült Államok konkrétan meg nem nevezett potenciális ellenségeinek tevékenységére hivatkozva kijelentette:

"az Egyesült Államok ezen a téren növekvő fenyegetettséggel néz szembe. Ez lesz az amerikai fölény következő és természetes lépése."

Hozzátette: az önálló haderőnemként létrehozandó űrhaderő az amerikai haderő jelentős átszervezését igényli és kétpárti támogatással elfogadott pótlólagos erőforrásokra lesz hozzá szükség. A Bloomberg szerint ez 8 milliárd dollárt jelent.

Elismerve az új haderőnem kialakításával járó nehézségeket, az alelnök bejelentette: a Pentagonon (védelmi minisztériumon) belül az űrhadviselésért felelős helyettes államtitkári posztot hoznak létre, és a haderőnemet természetszerűleg új főparancsnokság irányítja majd. Az új helyettes államtitkár Pence szerint nem katona, hanem civil lesz, és már a kezdetektől felügyeli a haderőnem kiépítését. 

Donald Trump elnök június közepén, az Országos Űrkutatási Tanács Fehér Házban tartott tanácskozásán rendelte el a Pentagonnak az űrhaderő létrehozását. Elnöki utasítást írt alá erről, amelyben így fogalmazott: a Pentagonnak

"azonnali hatállyal meg kell indítania a világűrbe telepítendő haderő felállításához szükséges folyamatot".

Az elnök akkor hangsúlyozta, hogy "nem elégséges a puszta amerikai jelenlét a világűrben, hanem amerikai dominanciára van szükség". 

Trump egyébként már korábban is jelezte, hogy szükségesnek tartaná egy új, immár a a hatodik haderőnem létrehozását, mint ahogyan a kongresszusban is időről-időre felmerült ez a téma. Amerikai lapértesülések szerint a Fehér Ház már az elnöki rendelet aláírása után egyeztetéseket kezdett a nemzetbiztonságért felelős vezetőkkel és - a The Washington Post című lap információi szerint - 2018 végéig létre is hozzák az űrhaderő főparancsnokságát, amelynek vezetésével egy négycsillagos tábornokot bíznak meg. Június óta a Pentagonban is folynak az új haderőnem előkészítési munkálatai: szakembereket toboroznak elsősorban katonai területről, már kialakították a beszerzési irodát, amely a többi között műholdakat vásárol és gondoskodik az új technológiákról is. 

Pence alelnök beszédének elhangzása után Donald Trump Twitter-bejegyzést tett közzé

"űrhaderő, előre!"

szavakkal, és a képviselőház fegyveres erőkkel foglalkozó bizottságának két tagja is dicsérte a kezdeményezést. Mike Rogers, alabamai republikánus és Jim Cooper, Tennessee demokrata párti képviselője leszögezte: az űrhaderő létrehozása "biztonságosabb és erősebb Amerikát eredményez majd". Közös közleményében a két politikus hangsúlyozta: "évek óta figyelmeztettünk arra, hogy szükség van űrvédelmünkre és hatékonyabb űrbeli rendszerek kifejlesztésére".

USA Today azt írja, az új hadsereget 2020-ig hoznák létre, melynek feladatai között a szatellitek védelme, és más, űrbéli tevékenységek is szerepelnek.

A Trump-kormányzatnak nem ez az első lépése a világűr további kutatása és hasznosítása érdekében. Robotokat tervez küldeni a Hold feltárására, tavaly decemberben Trump aláírta azt az elnöki utasítást, amely a Holdra induló újabb expedíciót és egy esetleges Mars-miszsziót tenne lehetővé. A múlt hónapban pedig elrendelte, hogy a kormányzat tekintse át a kereskedelmi célú űrutazások szabályozását. A NASA egyik szóvivője, Cheryl Warner hétfői tájékoztatása szerint jövőre meg is kezdődik az előkészítő munka az újabb Hold-utazáshoz, amelyet a NASA magántársaságokkal együttműködve kíván lebonyolítani. 

Trump űrhadsereget küldene az űrbe

Donald Trump az Országos Űrkutatási Tanács Fehér Házban tartott tanácskozásán elnöki utasítást írt alá, amelyben elrendelte: a védelmi minisztérium "azonnali hatállyal indítsa el egy világűrbe telepítendő haderő felállításához szükséges folyamatot".