Lövöldözés tört ki Kanadában, többen meghaltak

Elfogták a gyilkost, két rendőrt ölt meg. Még mindig kevés az információ.

Justin Trudeau kanadai kormányfő a Twitteren közölte: "Szörnyű hírek érkeznek Frederictonból. Részvétem a reggeli lövöldözés minden érintettjének. Figyelemmel követjük az eseményeket."

Az Egyesült Államokhoz képest Kanadában jóval szigorúbban korlátozzák a fegyvertartást, azonban az utóbbi években - korábbi jelentések szerint főként a helyi bandák miatt - elterjedtek a fegyverek a nagyvárosokban, és ezzel arányosan nőtt a lőfegyverrel elkövetett bűncselekmények száma is.

Az utóbbi évek egyik legsúlyosabb, rendfenntartók életét követelő lövöldözés 2014-ben történt ugyancsak New Brunswick tartományban, a székhelytől, Frederictontól mintegy 200 kilométerre fekvő Monctonban. Akkor három lovas rendőr halt meg és ketten megsebesültek.

A múlt hónap végén Kanada legnagyobb városában, Torontóban egy fegyveres férfi találomra tüzet nyitott egy forgalmas utcán, két embert megölt és tizenhármat megsebesített.

Torontóban az idén 241 fegyveres incidens történt, melyekben 30 ember halt meg.

Ontario tartomány vezetése éppen csütörtökön tett ígéretet arra, hogy - mivel fokozatosan nő a tartományban a fegyveres incidensek száma - több forrást juttatnak a rendfenntartóknak, és bírósági tárgyalásukig őrizetben tartják a fegyveres bűncselekmények gyanúsítottjait.

Frissítés

A támadást az Iszlám Állam terrorszervezet magára vállalta magára, ám a kanadai rendőrség úgy nyilatkozott, hogy egyelőre nincs semmilyen bizonyíték arra nézve, hogy tényleg a szíriai iszlamisták gyilkoltak Torontóban.