"Ott fent a vár, az a mi jutalmunk"

Olvasási idő kb 10 perc
"Ott fent a vár, az a mi jutalmunk"
Bazsó Bálint Márton
bazso.balint [at] alfahir.hu

Akár Önből is lehet vármentő, nem kell hozzá más, mint elhivatottság és szerelem.

A végre meginduló Nemzeti Vár- és Kastélyprogram korábban soha nem látott távlatokat nyit a hazai műemlékvédelem területén. A programra azonban éveket, évtizedeket kellett várni, váraink viszont folyamatosan pusztultak. Egy kis csapat megelégelve a tétlenséget, nagy fába vágta a fejszéjét: úgy döntöttek, megmentenek egy várat. Nem éppen szokványos hobbijuk jól mutatja, bárki képes cselekedni, csak kitartás, szorgalom és persze a várak imádata kell hozzá.

Vármentők nyomában

Meredek, izzasztó kaptató, jóval harminc fok felett, szerszámokkal, élelemmel, vízzel megrakodva. Nem könnyű túra így, de lelkesedéssel és tenni akarással könnyen legyőzhető. A Szádvárért Baráti Kör tagjaival kaptatunk felfelé a hegyen, még hozzá azért, hogy az ott dolgozó régészek munkáját segítve, megmentsünk egy elfeledett, és sokáig magára hagyott várat az enyészettől.

Az Északi-Középhegységben található Szögliget fölött uralkodó, 460 méter magasan található Szádvár nem tartozik a népszerű váras célpontok közé. Ebbe nagy valószínűséggel az is belejátszott, hogy a Kádár-rendszer idején meginduló ásatásokból és állagmegóvásokból kimaradt, lévén, hogy szinte a (cseh)szlovák-magyar határon állt, megközelítése ezért igencsak sok akadályba ütközött.

A rendszerváltás sajnos sok változást nem hozott, s bár a várat már bárki felkeresheti, az anyagiak nem tették lehetővé a komolyabb ásatásokat, ezzel együtt pedig az állagmegóvást sem. A vár hosszú-hosszú ideig pusztult, a sűrű növényzet pedig teljesen eltakarta a kíváncsi szemek elől. Magyarul a végóráit élte.

Ezen az állapoton akart változtatni egy lelkes csapat, amelynek tagjai az Index.hu Várak-várromok című fórumán talált egymásra az internet hőskorában, hogy a várak szeretetét immár tetteikben is bizonyítsák, rögtön az ország egyik legnagyobb, majd' egy hektáron elterülő erősségét: Szádvárat kiválasztva maguknak.

Az első közös munkára 2006 őszén került sor, megkezdték a vár megtisztítását, eltávolították a romokat ellepő bozótost, kitisztították a ciszternákat. 
 

"2007-ben és 2008-ban több mint nyolcvanan voltunk itt fent, helyiek és távolról érkezett önkéntesek, őrült tempóban dolgoztunk, elképesztő volt"


- mondta az egyesület elnöke, dr. Kovács Lajos. 

Nem sokkal később a Budapesti Műszaki Egyetem jóvoltából elkészült a további munkákhoz elengedhetetlen geodéziai felmérés, így 2008-tól kezdődhetett az állagmegóvás is: először az úgynevezett Lisztes-bástya (a vár bástyáinak neveit az Inventáriumokból, vagyis a fennmaradt leltárakból ismerjük), majd pályázati pénzből a külső vár déli falkoronájának ideiglenes állagmegóvása is elkészült.

Az egyesület folyamatosan pályázott és pályázik, így valósulhatott meg a vár északi oldalán található Csonka-bástya teljes állagvédelme, majd a belső vár kaputornyának megerősítése is. 

A Szádvárért Baráti Kör a nyári ásatások mellett minden tavasszal és ősszel is vármentő napokat tart, ritkítják az aljnövényzetet, karbantartják az utóbbi 12 év munkájával kialakított ligetes-fás parkot. Persze ma már nem megy fel 80 ember egyszerre, de a csapat ugyanolyan lelkes mint az elején. 
 

"Mi egész évben erre, és a tavaszi, őszi vármentő hétre várunk"


- mondja az egyesület vezetője, miközben szorgalmasan lapátoljuk ki a nekünk - az egykori istálló területén - kijelölt szelvényből a földet és omladékköveket.

Természetesen az ásatásokhoz és az állagvédelemhez szakemberek és engedélyek kellenek, így az egyesület mellett megkezdődött a vár feltárása is, ami jelenleg is tart: a miskolci Hermann Ottó Múzeum régészei idén nyáron is a várban dolgoznak, jelenleg egy, a csonka Magyarországon egyedülállónak számító, úgynevezett csiga és az alsóvár feltárásán, helyenként igen veszélyes körülmények között.

Bár Szádvár pontos építése nem ismeretes, első okleves említése 1268-ból származik, ugyanakkor lehetséges, hogy ez még a Ménes-völgy túloldalán magasodó Óvár-tetőn emelt erősségre vonatkozott. Az interregnum idején a területet Aba Amadé nádor tartotta uralma alatt, majd a királyi hatalom újbóli megerősödése után az uradalmat és a várat a Drugeth család kapta. Később Luxemburgi Zsigmond az ő pártján álló Bebek Györgynek adományozta azt. A család - több, kisebb periódust leszámítva - 1567-ig tartotta a várat, amikor is Schwendi Lázár kassai főkapitány, sikerrel ostromolta meg a Bebek György felesége, Patócsy Zsófia által védett erősséget.

Végleges formáját is a XVI. század közepére nyeri el, a hegy platóját teljesen elfoglaló vár ekkor már négy, egymástól fallal elválasztott udvarból állt. Mivel a 460 méteres, helyenként igen meredek hegyre való feljutás még felszerelés nélkül is igen nehéz, ezért az uradalom irányítói egy igen ötletes megoldáshoz folyamodtak: ez volt az úgynevezett csiga. Ez a lovakkal vontatott, szárazmalom működési elvéhez hasonló kötélpálya-rendszer a hegy tövében található alsó udvarból vontatta fel a vár fenntartásához elengedhetetlenül szükséges élelmet, vizet, és persze az uradalomhoz tartozó falvak adóját, feltételezhetően egy fapályán.

Az utolsó katonai eseményekre a Thököly-féle felkelés idején került sor: miután Caprara császári tábornok visszafoglalta Thököly Imre katonáitól, 1688-ban felgyújtatta azt.

A kitartó munka eredménye

Az egyesület munkája természetesen nem maradt visszhang nélkül: kisebb meglepetésre a többször módosuló Nemzeti Vár- és Kastélyprogramba is belekerült Szádvár. Szögliget polgármestere egy korábbi interjúban azt mondta:  szeretnének valamilyen látványelemet felépíteni, tornyot vagy kilátót, valamint a várhoz vezető utat rendbe tenni. Szükség lenne parkolóra és szolgáltatóegységekre is. Számításaik szerint mindehhez 500 millió forint kellene.

Az egyesület részéről nem is akartak belemenni a számolgatásba, sokkal fontosabbnak érezték, hogy végre valami elindult, odafigyelnek már a várra. Úgy érzik, most végre mások is meg akarják menteni a várat.

A lelkesedés érthető, Szádvár egyetlen romvárunként úgy került be a programba, hogy a szélesebb közvélemény lényegében nem ismeri. Nem túlzás állítani, hogy az egyesület nélkül ez nem sikerülhetett volna.

 

"Most lényegében a Nemzeti Várprogram előkészítő, megelőző régészeti feltárása zajlik. Jelenleg a Nemzeti örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság által kijelölt területeken dolgozunk, amelynek során Szádvár romkonzerválása is megtörténik. Ez elsősorban a felsővár külső várrészét, az északi és déli falakat és egyéb épületcsoportokat érinti, másrészt a vár egyik jellegzetességének számító alsóvár és a csiga területén dolgozunk, ahol a 6-8 méter magasan álló falak kerülnek konzerválásra. Emellett az önkéntesek bevonásával a külsővár északi falán nyitott kutatóárkokat fogjuk a továbbiakban egybenyitni, és feltárni az északi várfalat. Ez a várprogram részeként szintén konzerválásra kerül"

 

- mondta érdeklődésünkre a vár feltárását irányító Gál Viktor.

A feltárás során a régészek a felvonószerkezet útvonalát és működését igyekeznek tisztázni. A Hermann Ottó múzeum régészétől megtudtuk, hogy a csiga egykori területén egy lépcsőt is kialakítanak, ahol a turisták biztonságos körülmények között tudnak feljutni a várba. Emellett a vár felső részein is biztonságos turistaútvonalakat és kilátópontokat terveznek a várprogram részeként.

 

"Az egykori főkapu melléképületét teljes egészében kibontottuk az omladék alól, ennek falai konzerválásra kerülnek, belsejében egy mesterséges járószintet alakítunk ki, ami akár rendezvények esetén fogadópont is lehet. A külsővár keleti végén, a Német-bástyán is kialakítunk egy kilátópontot, a meglévő falakat - a külsővár északi és déli falaival együtt - konzerváljuk. A 2008-ban a Szádvárért Baráti Kör által helyreállított Lisztes-bástya végleges állagmegóvása is megtörténik. A 2015-ben és tavaly kibontott, egykor több szintes belsővári kaputorony maradványai is konzerválásra kerülnek"

 

- mondta Gál Viktor. Mint kiderült: az eddigi ásatások során átlagosnak mondható leletegyüttes került elő a földből, mivel egyelőre még az összeroskadó falak omladékát távolítják el a romterületről. Nagy mennyiségű, elsősorban 17. századi kerámiák, főzőedények, esetleg egy-két dísztárgy, cserépkályha darabok kerültek elő. 

 

"Emellett szögek, csatok kerültek elő, pont tegnap egy ácskalapácsot találtunk, de korábban ólomgolyó öntőforma, lándzsa, vaskés, aminek még a fanyele is megmaradt, és természetesen pénzérmék, főleg lengyel eredetűek, amelyek a jelentősebb távolsági kereskedelmet jelzik"

 

- sorolta a megtalált leleteket a Hermann Ottó Múzeum régésze.

Nekik ez a szabadság

Ökológus, informatikus, ügyész, bíró, mérnök, kétkezi munkás és tanárember. Jöttek a Felvidékről, Győrből, Jászberényből, Debrecenből és persze helyből is. A várak szeretete mellett ők elemelkedtek a bennünket mérgező átoktól, és a szokásos helyben járó panaszáradat helyett a cselekvést választották. Ami nagyon sok munkával, lemondással, fáradtsággal jár, és nemcsak fent a várban, de akkor is, amikor a pályázatot kell írni, a kivitelezőt kell irányítani, vagy éppen a hatósággal, hatóságokkal kell egyezkedni.


 

Tamás régi várbarát és vármentő, kezdetek óta részt vesz Szádvár megmentésében, gyakorlatilag mindent tud az erősségről.

 

"Nekem ez a szabadság, én így érzem magam jól." 

 

- szavait átvitt értelemben és szó szerint is érthetjük, hiszen ő és társai valóban szabadságot vettek és vesznek ki azért, hogy megőrizzék nekünk történelmünk egy darabját. 

Lassan, enyhe lejtőn kerüljük meg a várat, az északi oldalon egészen emberbarát az idő, a sűrű erdőben még harminc fok sincs. Bár a szerszámok nehezek, gyorsan haladunk, vár a hideg fröccs a szálláson. Úgy döntünk, hogy meg is érdemeljük, szép számmal került elő a földből lelet (bár beszélgetőpartnerem szívéhez oly közelálló pénzérme nem sok), és még az egykori istálló falait is megtaláltuk. 

 

"Szépen felkapaszkodunk minden nap, mert ott fent a vár, az a mi jutalmunk"

 

- talán mottónak is beillő szavai engem is meggyőztek, ősszel ismét megyek. Jöjjenek Önök is, van mit csinálni.

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!

Friss

Naivitás azt gondolni, hogy egy stabil gazdasági helyzetben, amelyben a német vállalati érdekek érvényesülni tudnak, a mindenkori német kormány nem reálpolitikai megfontolásokat fog szem előtt tartani. Vélemény.