Csak állami és egyházi tankönyvek közül lehet majd választani az iskolákban

Úgynevezett tankönyvszabadság.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma hétfőn kézhez kapott egy koncepciót – írja a Népszava. Kétéves projektről van szó, ami ősszel indult, pedig a kormány valamiért azt kommunikálta, hogy már 2019 szeptemberétől eszerint taníthatnak.

A szakértőket aggasztja, hogy a kormány eddig ugyan nem szólt bele a munkájukba, de azt már az elején leszögezték, hogy „kellően nemzeti, munkaalapú és családközpontú” legyen a tanterv. A munkálatokban résztvevők szerint ez nem igazán jelent meg a koncepcióban, tehát a minisztérium valószínűleg változtatásokat fog kérni.

Új tankönyveket is ki kell dolgozni. A lap információi szerint a kormány elképzelése szerint kétféle tankönyvet lehetne választani: államit, vagy egyházi, keresztény szemléletűt.

Épp van egy friss interjúnk a Független Diákparlament kommunikációs koordinátorával, a tankönyvszabadság is szóba került:

Tarnay Kristóf: Soros Györgyöt és a migránsokat nem üti a korrupció és Mészáros Lőrinc

Tarnay Kristóf a Szegedi Tudományegyetem hallgatója, neve és arca akkor vált ismertté a hazai közéletben, amikor műsorvezetőként állt a diáktüntetések színpadjára. A Független Diákparlament kommunikációs koordinátora azóta megalapította a Szegedi Civil Hálót. Ügyekkel tényleg korlátozható a NER? Lehet még szabadon tájékozódni? Mi a helyzet az oktatással és az ellenzéki pártokkal?

(fotó: Czeglédi Zsolt / MTI)