Chile megfosztaná állampolgárságától a pedofil bíborost

Jelenleg 73 ember ellen 38 ügyben folyik eljárás.

Ezzati 2006-ban kapott chilei állampolgárságot, az ország ügyeinek előmozdítása, különösen az oktatás terén. "Most már tudjuk, hogy ez nem igaz, mert a kiskorú gyerekek mellett nem állt ki" - fogalmazott Ximena Rincon. Egy jobboldali szenátor, Ivan Moreira szerint viszont nem lehet megfosztani az állampolgárságától olyan embert, akit még nem ítéltek el.

A chilei egyházat pedofilbotrány rázta meg az elmúlt hónapokban. A hatóságok 158 embert, köztük püspököket, papokat és az egyházhoz köthető világi személyeket vontak vizsgálat alá a szexuális visszaélések ügyében, melyek közül nem egy a múlt század hatvanas éveire nyúlik vissza. Ezzatit augusztus 21-re idézték be meghallgatásra az ügyészségre, mert a gyanú szerint köze lehetett az esetek eltusolásához.

Jelenleg 73 ember ellen 38 ügyben folyik eljárás, akik a vádhatóság szerint 104 emberrel szemben követtek el szexuális visszaéléseket. Az áldozatok közül többen kiskorúak voltak, amikor bántalmazták őket. A chilei püspöki konferencia tájékoztatása szerint 44 embert függesztettek fel hivatalából.

Egy felmérés szerint a chileiek 96 százaléka úgy véli, hogy az egyház védelmezi a szexuális visszaélésekkel vádolt papokat, és 83 százalékuk szerint a papság se nem őszinte, se nem átlátható.