Miből lehetett Káslernek havi csaknem ötmilliós jövedelme az egészségügyben?

Az egészségügyi átlagbér 40-50-szeresét is megkereshette az a kutatásvezető, aki újonnan kifejlesztett gyógyszerek klinikai vizsgálatát szerződéssel végezte.

Az egészségügyi ápolók és orvosok megalázóan alacsony fizetése mellett néhány egészségügyi vezető alaposan meggazdagodott. Kásler Miklósnak, az emberi erőforrások miniszterének, az Országos Onkológiai Intézet volt főigazgatójának bevallott jövedelme például havi 4,75 millió forint volt. Hogy miből jöhetett ez össze, annak járt utána a 24.hu.

A kulcs a portál szerint valószínűleg a studyként ismert klinikai gyógyszervizsgálat volt. Ezek a készítmények legutolsó, piacra dobás előtti fázisát jelentik. Ha a szerről már bizonyították, hogy hatásos és nincsenek ártalmas mellékhatásai, sok páciens bevonásával, nagy csoportokon vizsgálják a működését. A gyógyszergyártók mélyen a zsebükbe nyúlva közvetítők útján keresnek kórházakat, ahol lefolytathatják ezt a „főpróbát”, ehhez az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet engedélye is kell. A hozzájárulás szigorú kritériumokhoz kötött, de a lapnak nyilakozó orvosok szerint a végrehajtás már kevésbé akkurátus. A portál egyik forrása szerint általános gyakorlat volt, hogy a gyógyszercégek kettős szerződést kötöttek: a kisebb összeget a lebonyolításnak helyet adó intézmény kapta, a nagyobbat pedig a vizsgálatot vezető professzor.

Egy intézményvezető azt mondta, utólag derült ki, hogy az egyik orvosa külföldi számlát nyittatott, és oda utaltatta a pénzt.

Egy másik nyilatkozó szerint viszont nem mindenhol engedték a magánérdekek érvényesülését, napjainkban pedig általánossá vált az úgy nevezett egykapus szerződési rendszer, amelyben csak az intézmény köthet megállapodást a cégekkel, és házon belül dől el, ki és mekkora arányban részesül a bevételből.

A 24.hu szerint a vizsgálati alanyok után járó összeg elérhette a fejenként 1 millió forintot is, vagyis egy százfős csoporttal a kutatásvezető az egészségügyi szféra átlagbérének 40-50-szeresét is megkereshette.

A jelenség pozitív oldala, hogy így a betegek azonnal megkaphatják a legkorszerűbb gyógykészítményeket, nem kell várniuk azok törzskönyvezésére. Ráadásul kísérleti alanyként ingyen juthatnak hozzá, miközben a piaci bevezetés után ezen termékek ára meglehetősen borsos. A portál úgy véli, ez különösen fontos a Kásler dominálta onkológia területén fontos. Itt ugyanis az utóbbi időszakban nagyon felgyorsultak kutatások, de csillagászati összegekbe kerül egy-egy új termék kifejlesztése.

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
Szerkesztő:
Kvárik Anita

Friss