A Jobbik a közszféra leépítéséről: Orbánék célja a kistelepülések közszolgáltatásának felszámolása

Hegedűs Lorántné reagált a bejelentésre.

3000 elbocsátott kulturális közfoglalkoztatott az áldozata annak a zsákutcás gondolkodásmódnak, ami egyértelműen azt célozza, hogy az „olcsó és kisebb állam” égisze alatt értelmetlen tisztogatások legyenek a közszférában – reagált Hegedűs Lorántné, a Jobbik országgyűlési képviselője a Belügyminisztérium döntésére, melyről tegnap este számoltunk be.

Kirúghattak 3000 diplomás közmunkást

A Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezetének elnöke a 168 Órának azt mondta, hogy nagyjából háromezer diplomás közmunkást rúghattak ki, amit a Belügyminisztérium döntése előzött meg a kulturális közfoglalkoztatottak elbocsátásáról.Csóti Csaba szerint azért nem ismert a pontos adat, mert nem készültek felmérések, valamint az intézmények vezetőitől sem kapnak tájékoztatást.

A képviselő úgy véli, a helyhatósági választások előtt drasztikus lépésekkel igyekszik a kormányzat ellehetetleníteni egyes önkormányzati intézmények működését.

Könyvtárakban, művelődési házakban ugyanis a napi működést, a szakmai munkát azok a közfoglalkoztatottak biztosították, akik most a hírek szerint az utcára kerülnek – fogalmaz Hegedűsné. Emlékeztet, az elbocsátottak többségét mint felsőfokú végzettségű közalkalmazottat küldték el korábban, hogy aztán közfoglalkoztatottként dolgozzanak ugyanabban a munkakörben, feleannyi pénzért. Most ezt a beosztásukat is elveszítik – folytatódik a közlemény –, és sajnos biztosak lehetünk abban, hogy nem az eredeti alkalmazási formájukat kapják vissza.

Ezeket az álláshelyeket nyilván nem tölthetik majd be az egyes intézmények, hiszen

ezen egyik legkisebb, legkiszolgáltatottabb réteg felszámolásával azt a célt is el kívánja érni a kormányzat, hogy az egyes kistelepülések, aprófalvak humán közszolgáltatásait leépítsék, s végül felszámolják – hangsúlyozta Hegedűsné.

A Jobbik egy élhető és éltető vidékért küzdő pártként követeli ezen kulturális, közművelődési intézmények megerősítését mint az egyik legfontosabb identitáserősítő helyszínekét, s emellett az ott dolgozók megbecsülését és méltányos bérezését is elengedhetetlennek tartjuk – zárul az ellenzéki politikus asszony közleménye.