2018. 08. 15. 12:41
MTI

Most épp azt mondják, hogy a gluténmentes étrend cukorbetegséget okozhat

A gluténmentes étrend növelheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát - állapították meg kínai kutatók.

A Sanghaji Biológiai Tudományok Intézetének munkatársai arra az eredményre jutottak, hogy a vizsgálatban résztvevők közül a legkevesebb, napi négy gramm alatti mennyiségű glutént fogyasztóknál 13 százalékkal nagyobb kockázata volt a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának azokhoz képest, akik a legtöbb glutént, napi 12 grammot fogyasztották.

A glutén a búzában, árpában, rozsban lévő fontos fehérjeforrás. A világ népességének 1 százaléka küzd gluténérzékenységgel, a vékonybél krónikus, felszívódási zavarokkal járó megbetegedésével. Számukra hatékony terápia a gluténmentes diéta.

Az utóbbi években azonban a gluténmentes táplálkozás a fitnesz hívei körében is nagyon népszerű lett, mivel segíthet megőrizni a testsúlyt.

Ugyanakkor korábbi tanulmányok megállapították, hogy a viszonylag magas - akár napi 60-100 grammnyi - gluténbevitel nem okoz mellékhatást egészséges embereknél, és a 60-80 grammos gluténfogyasztás éppenséggel csökkentheti a vér zsírtartalmát és a vérnyomást.

A Diabetologia című folyóiratban megjelent tanulmány vezető szerzője, Cung Keng szerint a gabonarostokban és teljes kiőrlésű gabonákban található alapvető tápanyagok használnak az egészségnek.

A kínai kutatás csaknem 200 ezer amerikai adatait használta fel, akiknek éttrendjét 22-28 évig kísérték figyelemmel. A résztvevők az étkezésükkel kapcsolatos hitelesített kérdőíveket töltöttek ki 2-4 évenként, a válaszok alapján becsülték meg gluténbevitelüket.