Még akár 10-20 áldozata is lehet a genovai tragédiának

A balesetben a friss adatok szerint 39 ember halt meg.

Matteo Salvini belügyminiszter korábban úgy nyilatkozott, hogy azért nehéz megállapítani a tényleges számot, mert előfordulhat, hogy valakinek az eltűnését bejelentették családtagjai, de pusztán az is lehet, hogy nyaralni mentek, el is érték úti céljukat, de nem léptek kapcsolatba rokonaikkal. Hozzátette: sajnos elkerülhetetlen, hogy a veszteségmérleg tovább emelkedjen.

A balesetben a friss adatok szerint 39 ember halt meg.

Sonia Noci, a genovai tűzoltóság szóvivője elmondta: addig folytatják a mentési munkálatokat, amíg minden eltűntként regisztrált embert meg nem találnak. A mentést vezető Pietro Cosola szerint a következő 48 órában még van esély arra, hogy túlélőre bukkanjanak a romok alatt. 

Szombaton állami ceremónia keretében vesznek búcsút a baleset áldozataitól. A szertartást Angelo Bagnasco bíboros, genovai érsek vezeti majd. A szombati napot nemzeti gyásznappá nyilvánították. 

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök azt közölte, hogy kormánya nem fogja megvárni a hídomlás okának felderítésére indított ügyészségi vizsgálat eredményét ahhoz, hogy visszavonja az A10-es autópályát üzemeltető vállalat koncessziós jogát.

Az ügyészségi vizsgálat elsősorban karbantartási mulasztásokra és tervezési hibákra összpontosít. 

Az üzemeltető cég az Atlantia infrastruktúra-fejlesztő csoport tagjaként működő Autostrade (ASPI) vállalat, amely az ismert divatmárkát megalapító Benetton család tulajdonában áll. 

Edoardo Rixi közlekedésiminiszter-helyettes a Reutersnek elmondta: fontolgatják, hogy a teljes koncessziós jogot megvonják az ASPI vállalattól, de lehetséges, hogy csak az A10-es autópálya üzemeltetését veszik el a cégtől. Szóba jöhet pénzbüntetés is, bár a politikus úgy vélte, a maximálisan kiszabható 150 millió eurós bírság is túlságosan alacsony lenne.  

Genovában az A10-es autópálya Morandi nevű hídjának középső, 80 méter hosszú szakasza kedden délben szakadt le. A hatóságok nem tudják, hogy pontosan hány autó volt a hídon a baleset pillanatában.