2018. 08. 16. 10:05
MTI

Erdoğan kétségbeesetten mentené a lírát

Törökországban megtiltották a devizában történő eladósodást, nem lehet tőkeáttételes üzletet kötni. Az elnök arra is kérte a lakosságot, devizájukat és aranyukat váltsák át lírára.

Törökországban devizájuk védelmében különböző piacvédelmi intézkedéseket vettek be – mondta Isépy Tamás, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. közgazdásza csütörtökön az M1 aktuális csatornán. Felidézte, hogy a török líra az idén év elejétől jelentősen gyengült a dollárral szemben.

Isépy Tamás a török intézkedések közül egyebek közt kiemelte, hogy megtiltották a devizában történő eladósodást, nem lehet tőkeáttételes üzletet kötni.

A Kossuth Rádió 180 perc című műsorában a közgazdász rámutatott arra, hogy a török gazdaság gyenge alapokon áll, a török lírára nagy nyomás nehezedik.

Isépy Tamás elmondta, hogy a török lakosságnál mintegy 100 milliárd dollár van devizában és aranyban, a török elnök arra kérte a lakosságot, hogy ezt váltsák át lírára. A felszólítás nem kötelező, ha megtörténne az átváltás az a török jegybanki tartalékot növelné.