Gulyás Gergely bevallotta, kamuzott az adócsökkentésről

Januárban nem csökken a szochó.

A Menedzsment Fórum munkatársa még a nyári szünet előtti Kormányinfón kérdezett rá Gulyás Gergely kancelláriaminiszternél, honnan vette, hogy január 1-jével 2 százalékponttal csökkenni fog a szociális hozzájárulási adó. A költségvetési, illetve az adótörvények között ugyanis nincs erre vonatkozóan hatályba léptető intézkedés. Pusztán egy említést találni a törvény indoklásában arra, hogy a jövő év második felében, júliustól kerülhet sor erre. Gulyás azonban kötötte az ebet a karóhoz, és leszögezte: az elfogadott jogszabályok rendelkeznek a januári hatályba lépésről.

A keddi Kormányinfón azonban Gulyás Gergely ezt mondta a gazdasági szaklap munkatársának:

Töredelmesen be kell ismernem, hogy Önnek volt igaza.

Majd közölte, hogy létezik egy tarifamegállapodás – vélhetően a munkáltatók és a kormány által kötött hatéves bármegállapodásra gondolt –, amely rögzíti, hogy ha a béremelések egy bizonyos mértéket meghaladnak – s szerinte már most kijelenthető, hogy meg fogják haladni –, akkor július elsejével két százalékponttal, 17,5 százalékra csökken a szochó.

A kormány azonban nem is törekszik januárra előrehozni az adócsökkentést, holott a Ház őszi ülésszakán erre lenne alkalom. Gulyás azonban megerősítette: július elseje az az időpont, amikor sor kerül az adócsökkentésre.

A munkáltatói érdekképviseleti szervezetek világossá tették, hogy ebben az esetben szó sem lehet a minimálbér 2019. januári emeléséről. Annak fedezetét ugyanis részben a szochó visszavágásából náluk maradó összeg jelentené.