Németország kész együttműködni az oroszokkal a válságkezelésben

Enyhülés a Merkel-Putyin találkozón?

Angela Merkel a Meseberg-kastély udvarán az orosz államfővel közösen tett sajtónyilatkozatában kiemelte, hogy Németország készen áll az együttműködésre Oroszországgal a válságok rendezéséért.

"Oroszország felelőssége azért is kiemelt, mert állandó tagsággal rendelkezik az ENSZ Biztonság Tanácsában"

- mondta.

A kancellár a kelet-ukrajnai helyzet kapcsán hangsúlyozta:

végre kell hajtani a válság politikai rendezéséről szóló minszki megállapodást.

Lehetségesnek nevezte egy ENSZ békefenntartó küldetés megszervezését, és hangsúlyozta, hogy Németország továbbra is vállalja a közvetítő szerepet az Oroszország-Ukrajna-Németország-Franciaország összetételű úgynevezett normandiai formátum keretében.

Azt is hangsúlyozta, hogy az Északi Áramlat-2 gázvezetéktől függetlenül meg kell őrizni Ukrajna tranzitország szerepét az Európába irányuló orosz gázexportban.

A szíriai háborúval kapcsolatban kifejtette, hogy meg kell akadályozni a humanitárius katasztrófát Idlíb városában és a térségben, és az ENSZ vezetésével az egész országban be kell indítani a politikai rendezést.

Merkel felvetette az iráni atomegyezmény megőrzésének szükségességét is, amit tárgyalópartnere is támogatott.

Vlagyimir Putyin, orosz elnök megerősítette, hogy a minszki megállapodásnak szerinte sincs alternatívája, ugyanakkor hozzátette, hogy Oroszország az ENSZ békefenntartó misszió gondolatát is hajlandó mérlegelni.

Az orosz elnök arról is beszélt,hogy lehetségesnek tartja az orosz földgázt Ukrajna megkerülésével Németországba szállító Északi Áramlat-2 vezetékkel kapcsolatban Ukrajna tranzitország-szerepének megőrzését, ha az

"megfelel a gazdaságosság feltételének".

A szíriai polgárháborúról szólva kiemelte: dolgozni kell a béke és a biztonság megteremtésén azon területeken, amelyekre visszatérhetnek a menekültek, köztük olyan szíriaiak is, akik Európába menekültek a hazájukból. Ehhez több humanitárius segítséget kell nyújtani Szíriának, amihez Európától is nagyobb támogatás szükséges - mondta Putyin.

A német-orosz kétoldalú kapcsolatokról szólva kiemelte, hogy a kultúra és a politika mellett a gazdaságban is igen szoros az együttműködés.

Ezt jelzi, hogy kétoldalú kereskedelmi forgalom tavaly 22 százalékkal emelkedett, így elérte az 50 milliárd dollárt (4150 milliárd forint), az Oroszországban tevékenykedő mintegy ötezer német cég pedig már 18 milliárd dollár értékben hajtott végre beruházásokat és 270 ezer embernek ad munkát - mondta Vlagyimir Putyin.