Mindnyájunknak részt kell venni: nemzetépítőkről beszélt Semjén Zsolt

A miniszterelnök-helyettes nem részletezte, hogy ebbe hogy illik bele például a helikopteres vadászat, de valahogyan biztos...

Semjén Zsolt kiemelte: a kormány megtette, ami a feladata, biztosította a szervezeti, közjogi és anyagi hátteret, soha ekkora támogatást nem kapott még a külhoni magyarság, mint most. A kormány mindent biztosít a magyar identitás megőrzéséhez, hogy mindenki Szent István államának tagja lehessen, függetlenül attól, hol él a világban - fogalmazott.

A határon túli magyarok április 8-ai utaztatásáról, a levélszavazatok kétes kezeléséről és az elszakított magyarság valódi problémáinak szőnyeg alá söpréséről ugyanakkor elfelejtett megemlékezni a neves alkalomból.

Hozzátette viszont, hogy az anyagi támogatás csak egy keret, "ebből még nem lesz élet", mert akkor telik meg ez a keret "magyar élettel", ha olyan szervezetek, emberek vannak a külhonban, mint a mostani díjazottak, akik élettel tudják megtölteni a létező struktúrákat.

A miniszterelnök-helyettes kifejtette: István szent király, államalapító király, de "a legpontosabb jelző az országépítő". Szent István "materiális értelemben is országot épített".

A megállapítás helyes, bár ha ebből a szempontból vizsgáljuk a jelen állapotokat, akkora  Fidesz-KDNP-kormányról pedig elmondhatjuk, hogy "országleépítők", akik nem csak materiális, de morális és erkölcsi szempontból is inverz-Szent Istvánokként rombolják hazánkat.

Semjén szerint Szent István "szellemi kisugárzása a mai napig egyben tartja a magyar nemzetet",

mi pedig hozzátehetjük, hogy az ő minden ékverésük, árokásásuk és mesterséges megosztásuk ellenére remélhetőleg nagy királyunk örökségének sikerül e nemes, de kifejezetten nehéz feladat.

A miniszterelnök-helyettes úgy vélte: "a Szent Istváni küldetés ma is aktuális", a díjazottak pedig megértették ezt, és folytatva Szent István művét, építik a magyar közösséget.

A Külhoni Magyarságért Díj alapításáról egy 2011-es miniszterelnöki rendelet döntött, amelynek értelmében a külhoni magyar közösségek érdekében a közéletben, az oktatásban, a kultúrában, a nemzet örökségének megőrzésében, az egyházi életben, a tudományban, a tömegtájékoztatásban, a gazdasági önszerveződésben kiemelkedő tevékenységet végző magyarországi és külhoni személyeknek és szervezeteknek a miniszterelnök évente tíz díjat adományoz. A díjakat minden évben Szent István király ünnepe, augusztus 20-a alkalmával adják át.