Salvini azt akarja, hogy olasz legyen az EU következő pénzügyi biztosa

A Liga vezetőjének elege van abból, hogy hazája "súlytalan".

Matteo Salvini hangsúlyozta, Olaszország olyan biztost választ majd magának, aki "jelentős pénzügyekkel" foglalkozik, gazdasággal, iparral vagy kereskedelemmel, és képes védelmet nyújtani a 60 millió olasz számára, "akiket Európában folyamatosan ütlegelnek".

A Liga vezetője a Firenze közeli Viareggióban rendezett pártvacsorán a jövő tavasszal esedékes Európai Parlamenti választásokról, valamint az ezután felálló új Európai Bizottságról beszélt.

Megjegyezte, a Matteo Renzi vezette előző olasz kormány "semmit sem tett az olaszokért". Kijelentette, hogy a Renzi jelölte jelenlegi olasz biztos, Federica Mogherini az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője teljesen súlytalan, senki sem ismeri.

Salvini hozzátette: a jelenlegi olasz kormány hiába alakult meg csak két hónapja, máris félelmet kelt, ezért a nemzetközi "pénzügyi hatalmak" megpróbálják majd elfojtani.

A római kormány sikeres politikai kísérlete "terrorizálja" a pénzügyi és bankvilágot, mivel ezek attól tartanak, hogy más országok is az olasz példát követhetik - jelentette ki Salvini a migráció ellenes Liga és a populista Öt Csillag Mozgalom (M5S) alkotta római kormányról.

"Egy tapodtat se mozdulunk el, de ha ütlegelnek, szükségünk lesz rátok, a ti reakciótokra"

- üzente a Liga választóinak. Elemzők szerint arra utalt, hogy a nemzetközi hitelminősítő intézetek szeptemberben Olaszország leminősítésére készülnek.

A Salvini vezette Liga a márciusi olasz parlamenti választásokon 17,4 százalékot szerzett, azóta azonban mintegy 30 százalékra emelte támogatottságát. Ezzel a második legnagyobb olasz párt lehet az M5S mögött, de a Liga a jobbközép koalíció többi pártjának támogatására is számíthat a 2019-es EP-választásokon.