Trump a FED-be és a különleges ügyészbe is belekötött

Szokásos.

Különleges ügyész

Az elnök úgy látja, hogy a kampánycsapatának oroszokkal való potenciális összejátszását vizsgáló különleges ügyész, Robert Mueller, „a hamis tanúzás csapdájába” akarja csalni őt egy meghallgatással.

Trump beismerte: fia találkozott az oroszokkal, hogy információkat kapjanak Hillary Clintonról

Az összejövetel célja az volt, hogy a Trump-stáb információkat kapjon a demokrata elnökjelöltről, Hillay Clintonról. Az amerikai elnök szerint ezzel semmi probléma nincs, mert legális és a politikában mindig így csinálták.Fake News reporting, a complete fabrication, that I am concerned about the meeting my wonderful son, Donald, had in Trump Tower.

Ezt egyszerűen ki lehetne védekezni azzal a trükkel, hogy igazat mondana. Trump szerint a nyomozók összehasonlítanák a nyilatkozatát másokkal, akik már tettek vallomást, és ellentmondásokat keresnének, amit ellene használnának fel.

„Még ha igazat mondok, így akkor is hazug lennék. Ez nem jó”

 - érvelt a tőle megszokott logikával.

FED

Trumpnak nem tetszik a Federal Reserve monetáris politikája. Ez a kritika azért érdekes, mert az amerikai elnökök az elmúlt évtizedekben inkább békén hagyták a FED-et, fontosnak tartották annak függetlenségét a gazdasági stabilitás miatt.

Az elnöknek az a legfőbb sérelme, hogy a FED nem nyújt segítséget neki a kereskedelmi háborúban, pedig más országoknál ez működni szokott. Azt is kijelentette, hogy „tovább fogom kritizálni a FED-et, ha tovább emelik a kamatot”.

Trump hivatalba lépése óta ötször emelt kamatot a FED, különösen rosszul eshet neki, hogy kétszer már Jerome Powell elnöksége alatt, akit pont Trump nevezett ki.

Külpolitika

Trump megismételte, hogy valószínűleg újra találkozni fog Kim Dzsongunnal, akivel közösen kedvelik egymást. Szintén pozitívan nyilatkozott Oroszországról, hajlandó lenne feloldani az ellenük bevezetett szankciókat. Törökországnak viszont semmilyen engedményt nem hajlandó tenni.

Nem a lelkipásztor, hanem a fegyverkereskedelem a török-amerikai konfliktus elsődleges oka

Első ízben itt foglalkoztunk vele, hogy diplomáciai feszültség alakult ki Törökország és az Egyesült Államok között Andrew Brunson ügye miatt, aki egy észak-karolinai, több mint 20 éve Törökországban élő és ott most házi őrizetbe helyezett lelkész. Trumpék azonnali szabadon bocsátást követelnek, Erdoğanék viszont azt mondják, hogy szó sem lehet róla.