A moratórium sem lenne megoldás, a kilakoltatottakon csak a kormány tudna segíteni

Tartós megoldásra és intézkedési tervre volna szükség.

A műsorban elhangzott, hogy még sosem volt ennyire magas a pozitív adósok száma hazánkban - június végén számuk megközelítette az 5,03 milliót -, ami alapvetően pozitív tendencia. Akár csak az, hogy ugyanebben az időszakban 1,8 millió fennálló és megszűnt lakossági mulasztást tartottak nyilván, ami 75 ezres, 8,7 százalékos csökkenés jelent éves szinten, ám Erdősi Éva, a Hitelsikerek.hu szakértője figyelmeztetett:

a hitel sokféleképpen, akár kilakoltatás következtében is megszűnhet.

A szakértő szerint az ingatlant is elveszítheti az adós, de nemcsak ingatlanfedezetű hitelből lehetséges ez. Ha valaki például autóhitelt vett fel devizában, azt is ráterhelhették az ingatlanra, aminek következtében szintén utcára kerülhettek emberek.

Erdősi Éva szerint a hitelek kapcsán a legfontosabb kérdés, amit figyelembe kell venni, az az eladósodottság mértéke, és az, hogy milyen hosszú futamidőre veszik föl azokat, illetve hogyan alakul közben az egyének jövedelmi helyzete. A szakértő úgy látja, hogy jelenleg a fix kamatozású hiteleket részesíti előnyben a lakosság, melyek kevesebb esélyt biztosítanak az eladósodásra, a jövedelemarányos mutatónak hála pedig a jövedelemhez képest határozza meg, hogy mennyi törlesztőrészlet vállalható. A feltételek novembertől ráadásul tovább szigorodnak, ami szintén pozitívum.

Erdősi ugyanakkor "iszonyú tragédiának" nevezte, hogy még mindig rengeteg kilakoltatás zajlik, amelyeket ráadásul nap mint nap élőben látunk.

Szerinte az érintettek azért sem tudnak összefogni, mert

"mesterségesen szétverték őket", például azzal, hogy a középosztály kiválthatta jó pénzért a hiteleit.

Úgy véli, az érdekvédő csoportok szintén képtelenek összefogni, és olykor egymásnak is ellentmondó megoldásokat próbálnak keresztül vinni, mert annak mentén alakultak és működnek, hogy ki, milyen típusú hitelt nyög.

A Hitelsikerek.hu munkatársa szerint

a moratórium csak abban az esetben lenne valódi megoldás, ha végrehajtandó intézkedési terv állna mögötte, ő ilyet azonban még nem látott.

Amíg ilyen nem készül, addig

bármilyen moratórium csak a probléma időben történő "elcsúsztatását" jelentené.

Mint fogalmazott, ilyen tervet azonban csak a törvényhozás - tehát a Fidesz-kormány - alkothat, a civil szférának erre semmiféle ráhatása nincs. Tehát, ha a politika nem lép, akkor a mostani áldatlan helyzet sem oldódhat meg.

1300-nál is több kilakoltatás történt a moratórium megszüntetése óta

A nyilvánosságra került adatokból kiderül, hogy a 2018.