Papok áldozataival is találkozik Ferenc pápa Írországban

Ferenc pápa hétvégi írországi látogatása során találkozik a papok által elkövetett szexuális visszaélések áldozatainak egy csoportjával is - közölte kedden Greg Burke szentszéki szóvivő.

A katolikus egyházfő a katolikus családok világtalálkozójára érkezik Írországba. Kétnapos útjának első, szombati napján egy dublini katedrálisban imádkozni fog az áldozatokért, akikkel ott találkozni fog - tette hozzá a vatikáni szóvivő, aki nem szolgált részletekkel a leendő találkozó helyét és időpontját illetően.

Hírügynökségek szerint a pápára egyre nagyobb nyomás nehezedik a pedofil papok és bűncselekményeiket eltusoló egyházi "gyakorlatok" elleni küzdelem fokozása érdekében, különösen a pennsylvaniai főállamügyész múlt héten nyilvánosságra hozott jelentése óta.

A beszámoló szerint az elmúlt 70 évben több mint 300 katolikus pap követett el szexuális visszaéléseket több mint ezer áldozattal szemben Pennsylvania államban.

A katolikus egyházfő ennek nyomán hétfőn levelet intézett a katolikus papsághoz és a hívőkhöz, bűnbánatra szólítva fel a papok által elkövetett szexuális visszaélések miatt.

A katolikus egyházfő "Isten népéhez" intézte a háromoldalas írást, amelyben kijelentette: a papi pedofília áldozatainak

„panasza túl sokáig nem talált meghallgatásra, el lett titkolva vagy el lett hallgattatva.”

A pápa ezért bűnbánatra és böjtölésre szólította fel az egyház egészét, mint fogalmazott, az elkövetett szexuális bűncselekmények okozta szégyen és megbánás miatt.

Forrás
MTI
Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
sss
2019. április 18. | 12:35
A táncegyüttes menedzsmentje cáfolja a sajtóértesüléseket.
sss
2019. április 18. | 09:34
Az utolsó percig kérdéses volt a továbbjutás sorsa.

Érdekes, amióta bevezették a videobírót, mintha kiegyensúlyozottabb lenne a labdarúgás. Évek óta tendencia, hogy a (marketing és piaci szempontból) jobban csengő csapatok javára gyakrabban tévednek a játékvezetők. Amióta viszont a VAR (video assistant referee) létezik, azóta az ún. kiscsapatoknak is több esélye van labdába rúgni. Az e heti Bajnokok Ligája mérkőzések után, ha nem lett volna a technológiai segítség, akkor most, nem Ajax - Tottenham, hanem Manchester City - Juventus elődöntőt rendeznének a Bajnokok Ligájában. Ehhez hozzávehetjük azt is, hogy a Foci-Vb-n is már alkalmazott videobírónak köszönhetően Horvátország is el tudott jutni a döntőig, míg ha a bírón múlott volna, akkor nem horvát-francia, hanem angol-francia döntőt rendeztek volna.

Lehet mégis csak jobb, ha a technológiára bízzuk a futballt, és nem az emberi szubjektivitásra, ha igazságos döntéseket akarunk.