Megrótták, de a MKV szerint szabályszerűen járt el a vízivó kislányt leszállító miskolci buszsofőr

A miskolci közlekedési vállalat közleményben reagált.

A közlekedési vállalat a közleményében azt írt: valamennyi járatán az utasok védelme, ruházatuk tisztaságának megóvása érdekében szigorúan tilos az étel- és italfogyasztás – a visszazárható PET-palackos kiszerelésű, nem alkoholos italok kivételével. Erre piktogramokkal is felhívják a figyelmet. A járművezetők az utazási szabályokat megsértőket leszállíthatják – amennyiben azt megtagadják, rendőri intézkedést kérhetnek. Ugyanakkor a közleményben az is olvasható, hogy

„a járművezető az Üzletszabályzatban leírtak szerint, ugyanakkor nem a számára előírt, kellő udvariassággal járt el. Ezért a munkáltatótól megrovásban részesül. Az MVK Zrt. a járművezető udvariatlan viselkedéséért az érintett családtól elnézést kér (...)”

A közlekedési vállalat azonban azt fenntartja, hogy a buszvezető szabályszerűen járt el.

Akkor most mi a szabályos?

Az MVK munkatársait évek óta érik komoly bírálatok amiatt, hogy jelentéktelen apróságok miatt vegzálják, vagy szállítják le az utasokat. Az üzemgazdálkodási és szolgáltatási igazgatót 2015-ben meg is kereste a panaszok ügyében Boon.hu.

 

Ebből kiderül, hogy három évvel ezelőtt nyáron lépett életbe az a rendelkezés, amely tiltja a villamosokon és buszokon az ivást. Azonban a cégvezető hozzáteszi:

 

"Kivéve persze az olyan italt, ami petpalackban van azaz visszazárható flakonban."

 

A MKV fentebb idézett közleménye is arra hivatkozik, hogy a visszazárható műanyag palackból lehet vizet fogyasztani a járműveiken. Márpedig az ominózus videó készítője az Indexnek azt mondta: a család, amelyre rendőrt hívtak, pontosan ilyen PET-palackból adott inni gyermeküknek.

 

Ha ez igaz, akkor a a miskolci közlekedésiek szép, precízen idézték saját szabályzatukat - majd ezzel szögesen ellentétesen eljárva szabályosnak minősítették sofőrjük abszolút szabálytalan eljárását.

Vizet adtak egy kisgyereknek a kánikulában, rendőrt hívott a miskolci buszsofőr

Van az a típusú ember, aki a legjelentéktelenebb szabályokba is utolsó vérig tud kapaszkodni, és közben elfelejt empatikus, mérsékelt, azaz egyszerűen normális maradni. Miskolcon is valami ilyesmi történt, amikor egy kisgyermekes családra hívott rendőrt a buszsofőr, mert elővettek egy palack vizet.