Pénzes táskák miatt házkutatást engedélyeztek a volt argentin államfő ingatlanjaiban

A szenátusban egyhangúlag szavazta meg az erről szóló döntést, igennel voksolt maga Kirchner is, aki a tavalyi októberi félidős parlamenti választáson bejutott az szenátusba, ami biztosította számára a mentelmi jogot és a börtönbüntetés elkerülését az ellen folytatott korrupciós eljárás ügyében.

A politikus azt hangoztatta, hogy ő „alattomos, durva és megalázó manipulációk, állandó üldöztetések áldozata”, és az üldöztetésben eszközként szolgál Claudio Bonadio bíró, aki elrendelte a házkutatást. Kirchner azt hangoztatta, hogy a kormány az igazságszolgáltatást használja fel a „nép vezetőinek” üldöztetéséhez, és az ellene zajló bírósági eljárásokkal akarja elvonni a lakosság figyelmét a gazdasági problémákról.

Kirchner kedden közölte, hogy hozzájárul a házkutatásokhoz, de alaptalannak tartja a Bonadio bíró által elrendelt intézkedést.

A volt argentin elnök ellen tavaly novemberben indult nyomozás, miután egy miniszterhelyettes gépkocsivezetőjének felesége a rendőrségnek elárulta, hogy férje pénzzel teli táskákat szállít autójával. A vádhatóságok szerint az építő- és energiaipari vállalatok által fizetett csúszópénz volt a táskákban.

Kirchnert azzal vádolják, hogy állami beruházásokból pénzt kisajtoló korrupciós rendszert hozott létre, amely behálózott sok volt argentin kormányilletékest és vezető üzletembert. Az ügyben eddig 15 embert vettek őrizetbe, köztük vállalatvezetőket, illetve a 2007-től 2015-ig hatalmon lévő Kirchner-kormány volt tagjait is rács mögé kerültek.

Kirchner ellen számos más bírósági eljárás is folyik, a többi között pénzmosással, törvénytelen vagyonszerzéssel és csalással vádolják.

Korrupció miatt emeltek vádat a volt argentin elnök ellen

Julián Ercolini szövetségi bíró a nap folyamán hagyta jóvá a vádiratot, amely egyebek mellett csalárd hivatalvezetéssel és tiltott üzleti kapcsolatokkal gyanúsítja a volt államfőt, illetve egykori kabinetjének két miniszterét, Julio de Vidot és José Lópezt is.A bíróság egyben utasítást adott Fernández 10 milliárd pesót kitevő, azaz 184 milliárd forintnak megfelelő vagyonának a zárolására is.