Az MTA egyik kutatója beperelte a Figyelőt

Bene Márton, az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpontjának (MTA TK) munkatársa beperelte a Figyelő kiadóját – írja a 444 a Magyar Helsinki Bizottságra hivatkozva. A kutató szerint a kormányközeli hetilap valótlanságokat állított tudományos teljesítményéről.

Schmidt Mária lapja a következő címmel jelentetett meg cikket:

„Bevándorlás, homoszexuálisok jogai és gendertudomány – ezek foglalkoztatják leginkább az MTA munkatársait”

Többek között azt is írják az anyagban, hogy adófizetői pénzekből tartják fenn a műhelyeket, és van olyan munkatárs, aki akadémiai keretekben évek óta nem publikált.

Bene Mártonba is beleálltak, a Figyelő szerint a kutató tudományos eredményeiről keveset publikált, a politikatudós legutóbbi tanulmánya 2016-os, ezzel igyekezték azt sugallni, hogy két éve adófizetői pénzből él és semmit nem csinál.

És a valóság

Benének 2017-ben nyolc, idén júniusig négy publikációja szerepelt a nyilvános akadémiai adatbázisban. 2017-ben el is nyerte az MTA TK legjobb publikációjáért járó díjat.

A Figyelő is rájött, fullba tolták a kretént, ezért a Benére vonatkozó rész később eltűnt a honlapról. A kutató szerint megsértették a jóhírnévhez való jogát, 800 ezer forintos sérelmi díjat követel és elégtételt a címoldalon.

(fotó: MTI)