Kambodzsában megvalósul a tökéletes NER: ellenzék nincs a parlamentben, de az elnök "konzultál velük"

Van még hova fejlődni. 

A tanács megalakítására a júliusi választások nyomán tett javaslatot Hun Sen egy keddi találkozón, amelyen a választásokon részt vett húsz pártból tizenhatnak a képviselője vett részt.

Az USA és az EU által nem szabadnak tekintett voksolás nyomán a kormányfő pártja nyerte el az összes parlamenti helyet. Az egysztetésen részt vett 16 szervezet sőt igazából a választásokon elindult egyetlen párt tekinthető valódi ellenzéki politikai erőnek. Az egyetlen ilyen mozgalmat, a Kambodzsai Nemzeti Megmentés Pártját (CNRP) tavaly betiltották, mert azzal vádolták őket, hogy az Egyesült Államokkal szövetkeztek a hatalom átvételére. A párt vezetőjét, Kem Szokhát árulás és kémkedés vádjával bebörtönözték. Akiknek sikerült a szervezetből külföldre szökniük, mindvégig arra biztatták a kambodzsaiakat, hogy ne vegyenek részt a mostani voksoláson

Mu Sochua, a CNRP alelnöke hétfőn Jakartában a választások eredményének teljes elutasítására szólította fel a nemzetközi közösséget.

A "tanács" feladata a törvénytervezetek szakmai véleményezése és a kormánytisztviselők munkájának értékelése lenne, a vezetőjét pedig havonta más párt képviselője adná. Az elnök nagylelkűen vállalta azt is, hogy a konzultatív szervezettel félévente egyszer tartana megbeszélést. 

Ugyanitt azt is bejelentette, hogy amnesztiát fog kérni Norodom Szihamoni királytól tizenkét bebörtönzött ellenzéki számára, azonban neveket nem említett, és hozzátette, hogy a döntést nem nemzetközi nyomásra hozta meg.