Moszkva nem kapitulál Washington előtt

Oroszország szimmetrikus választ ígér a szankciók miatt az Egyesült Államoknak.

A magas rangú diplomata csütörtökön Genfben újságíróknak nyilatkozva kilátásba helyezte: Oroszország szimmetrikus választ fog adni az egyre bővülő, orosz vállalatokra és hivatalos személyekre vonatkozó amerikai feketelistákra.

Washington újabb szankciókkal sújtott orosz személyeket és vállalatokat

A szankciókat, mint mindig, ezúttal is az amerikai pénzügyminisztérium jelentette be. A Steve Mnuchin pénzügyminiszter aláírásával kedden közzétett intézkedések szerint két orosz hajózási vállat - a Primorje Maritime Logistics és Gudzon Shipping - a vlagyivosztoki kikötőből indított hajóival nyersolajat szállított Phenjannak, és ezzel megsértette az Észak-Korea ellen érvényben lévő ENSZ-szankciókat.

Ugyanakkor leszögezte, hogy nem áll le sem az orosz rakétahajtóművek szállítása az amerikai űrprogram számára, sem az amerikai repülőgépiparban felhasznált titán kivitele. Rjabkov kijelentette, hogy egy ilyen exportstop egyenértékű lenne az önkezűleg elkövetett lábon lövéssel.

Lavrov szerint az amerikai szankciók célja Oroszország feltartóztatása

„Mindenki számára világos, hogy a szankciókat Oroszországgal szemben nem Szíria, nem Ukrajna, nem a Krím vagy valami más miatt vezették be, hanem azzal a szándékkal tették, hogy a rosszhiszemű konkurenciaharc módszereit alkalmazva mozdítsák előre az Oroszországi Föderáció feltartóztatásának politikáját"- mondta Lavrov.