50 milliós óvadékot állapítottak meg Czeglédy Csaba ügyében

Közleményükben azt írták: a bűnszervezetben elkövetett különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt folyamatban levő eljárásban a Szegedi Járásbíróság nyomozási bírója a gyanúsított és védője által előterjesztett, óvadék letétbe helyezéséről szóló kérelem tárgyában döntést hozott. E szerint 50 millió forint letétele esetén a gyanúsított előzetes letartóztatását megszüntetik, és 4 hónapra a gyanúsított lakóhelye szerinti ingatlanra bűnügyi felügyeletét rendelik el.

A végzés indokolása szerint a bírói engedélyes kényszerintézkedés elrendelésének feltételei közül mind az eljárás meghiúsításának a veszélye, mind a bűnismétlés veszélye fennáll. Ezzel együtt úgy vélik, a gyanúsított által fizetendő, és a bűncselekmény tárgyi súlyához kellően igazodó óvadék, valamint a bűnügyi felügyelet elrendelésével nem szükséges a továbbiakban letartóztatás fenntartása. 

A Csongrád Megyei Főügyészség a bíróság végzésével szemben fellebbezést jelentett be, annak megváltoztatása és az óvadék letétbe helyezésére irányuló kérelem elutasítása érdekében.

A főügyészség álláspontja szerint a gyanú tárgyát képező bűncselekmény jellege, bűnszervezetben történő elkövetése, a gyanúsítottak egymáshoz való viszonya, valamint Czeglédy Csaba büntetőeljárás során tanúsított magatartására figyelemmel enyhébb bírói engedélyes kényszerintézkedéssel sem a bűnismétlés veszélye, sem pedig az eljárás meghiúsításának a veszélye nem küszöbölhető ki.

Mindezeken túlmenően, figyelemmel arra, hogy Czeglédy Csaba letartóztatása szeptember 5-én letelik, a Csongrád Megyei Főügyészség indítványt tett a bíróság felé a letartóztatás további 3 hónappal történő meghosszabbítására - olvasható a közleményben.