Putyin-ellenes demonstrációt tartottak az ilovajszki mészárlás évfordulóján

Az Ukrinform ukrán állami hírügynökség helyszíni becslése szerint néhány százan voltak jelen a megmozduláson, sokan egyenruhába öltözve. Az orosz nagykövetség előtti úttesten 366 fehér keresztet állítottak fel, rajtuk a Donyeck megyei városnál elesettek fényképeivel. A demonstrálók "nem felejtünk, nem bocsátunk", "Putyin gyilkos", "Putyin, felelni fogsz Ilovajszkért" feliratú plakátokat tartottak. 

Az aktivisták a rendezvényen elégettek egy Putyin-maszkot viselő bábut, amelyet a két önkényesen kikiáltott szakadár Donyec-medencei "népköztársaság" zászlajába tekertek.

A megemlékezés szervezői megpróbálták átadni a nagykövetségnek Vlagyimir Putyinnak írt levelüket, amelyben követelik az Oroszországban politikai okból fogva tartott ukránok szabadon engedését. Az orosz külképviselet munkatársai azonban nem voltak hajlandók kimenni és átvenni tőlük, hanem bentről a kapucsengőn kiszólva azt üzenték nekik, hogy postán küldjék el a nagykövetség címére - írta a hírügynökség.

2014. augusztus végén a főként önkéntesekből álló ukrán csapatok a Donyeck megyei Ilovajszk településen folyamatos ellenséges ostromgyűrűbe rekedtek, folyamatos tűz alatt tartották őket. Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) adatai szerint Ilovajszknál akkor mintegy 3,5 ezer orosz katona tartózkodott. Moszkva akkor is tagadta ezt, és ma sem ismeri el, hogy lennének orosz katonák Ukrajna területén, a Donyec medencében. 

Vlagyimir Putyin orosz elnök 2014. augusztus 29-re virradóra a Moszkva-barát szakadár fegyveresekhez fordult azzal a felhívással, hogy nyissanak humanitárius folyosót, és engedjék szabadon kivonulni az ukrán katonákat. Aznap reggel az ukrán katonák két szervezett oszlopban megkezdték a kivonulást a városból az orosz féllel előzetesen egyeztetett útvonalon, útközben azonban mindkét csoportjukat tűz alá vették a szakadár fegyveresek és az orosz reguláris erők.