Alaki felkészítésről és a hadifoglyokkal való bánásmódról is tanulnak a diákok az új tanévben

Itt a középiskolai Honvéd Kadét Program.

Az új tanévben új ismeretek várnak azon 9-10. osztályos tanulókra, akik olyan iskolába járnak, amelyik részt vesz a Honvéd Kadét Programban – írja a 444. A középiskolát most kezdők találkozhatnak többek között alaki felkészítéssel, túlélési ismeretekkel, táborozástechnikával és lőelmélettel is.

A 11.-12. osztályban folytatódik az alaki felkészítés, de jön a tereptan, vagy a biztonságpolitikai és válságreagáló alapismeretek, a hadijoggal egyetemben.

A négy év során a gyerekek megtanulják az alakiság alapfogalmait, a parancsszavakra történő szabályos tevékenységet, a fordulatokat állóhelyben, a tiszteletadást és jelentést, a tűzfegyverekkel leadott lövés folyamatát, a ballisztikát, vagy például a tüzelési testhelyzeteket.

A tantervből nem marad ki a sérült katonák harctéri ellátásának szabályai, a hadifoglyokkal történő bánásmód, a magfúzió és nukleáris robbanás hatásai, vagy a biológiai fegyverek tölteteként alkalmazható mikroorganizmusok jellemzői.

Hab a tortán a terrorizmus és az illegális migráció.

Itt megnézheti, hogy az Ön iskolája is csatlakozott-e ehhez.

A kormány az óvodától kezdené a nemzeti identitásra és keresztény kultúrára való nevelést

A Népszava írja, hogy a kormány az óvodásokat nemzeti identitásra és keresztény kultúrára nevelné. A lap az Óvodai Nevelés Országos Alapprogramjának (ÓNOA) elfogadott módosításából következtet a tervekre. Július 25-én az alapprogramot többek között a következő mondattal frissítették: „az óvoda a gyermek nyitottságára épít, és ahhoz segíti a gyermeket, hogy megismerje szűkebb és tágabb környezetét, amely a nemzeti identitástudat, a keresztény kulturális értékek, a hazaszeretet, a szülőföldhöz és a családhoz való kötődés alapja."

(kép: Magyar Honvédség / Youtube)