Máté Gábor: az emberek vágynak az éles kritikai hangra

A színházigazgató szerint a kormány kulturharca az ötvenes éveket idézi.

„Abban a szocializmusban, amelyben én éltem, már alig volt ilyen”

- mondta Máté Gábor. Szerinte az a következő fejezet, amikor azt mondják: írók, írjatok remekműveket! Ugyanakkor hozzátette, akik ezt mondják, azt felejtik el, hogy kizárólag kritikai magatartással lehet műveket létrehozni, legyen szó színházról, képzőművészetről, irodalomról. Ha pedig nincs meg ez az alapállás, a művek nem válnak igazzá.

„El kell tudni viselni, hogy a jó dolgok valaminek az elutasításából, tagadásából születnek meg. Az igenlés élettevékenység, nem művészet”

- fejtette ki a színházigazgató.

Máté Gábor arról is beszélt, hogy a Katona József Színházban gondolkodásra készteti a kollégáit, ezért létrehozta a saját ellenzékét, mert kell egy tükör, amibe bele tud nézni.

„Kíváncsi vagyok, hogy mi fog történni ősszel, hisz Orbán Viktor a Tusványoson megígérte, nagy változásokra kell számítani. Ugyanakkor azt is mondta, büszke rá, hogy nagyon sokan járnak színházba. Nem tudom, számára mennyire nyilvánvaló, hogy mindez némileg neki is köszönhető, hiszen az emberek vágynak az éles kritikai hangra. Nézőként legalábbis”

– mondta a színházigazgató.

Fotó: Szilágyi Lenke/Wikipédia

(A teljes interjút a Magyar Hang pénteken megjelent 16. számában tudja elolvasni.)