Vona: "mindenki másra vár, kevés az emberekben a polgári öntudat"

Gulyás Balázs, Lukácsi Katalin és Pápay György műsorában, a Három a magyarban szerepelt Vona Gábor.

A Jobbik korábbi elnökével vlogolásáról, Ungár Péter Azonnalin megjelent cikkéről, a születőfélben lévő nagy, kormánypárti médiaholdingról és a miniszterelnök illiberális körútjáról beszélgettek.

Vona a műsor elején leszögezte, a kormánypárti sajtó állításaival ellentétben az elmúlt időszakot nem luxusnyaralásokkal, hanem családjával töltötte, ahogy az sem igaz, hogy a Jobbik és az LMP jelöltjeként az Európai Parlamentbe készülne.

Visszavonulával és nemrégiben elkezdett vloggerkedésével kapcsolatban elmondta: minden lépésével kapcsolatban megoszlanak a vélemények, nincs ez másként most sem. Ennek ellenére úgy érzi, most ezzel tehet a legtöbbet, pártpolitikával nem kíván foglalkozni. A Jobbiknak tagja maradt, de nem szól bele az új vezetés tevékenységébe.

"Azért tartunk itt, mert mindenki másra vár, kevés az emberekben a polgári öntudat, az, hogy valaki tegyen az országért vagy akár csak egy-egy ügyért" - mondta.

Ő négy-öt témát karol fel vlogjában, felvéve a kapcsolatot civil szervezetekkel, polgárokkal, és fontosnak tartja a közösségszervezést is.

"Posztmodern átmeneti időszakban élünk, nincs meg az a szintézis, amiben meg tudnék nyugodni. A tradiconalizmus egy az izmusok közül, számos dologgal egyetértek benne, vannak, amikkel nem" - árulta el egy nézői kérdésre Vona, hozzátéve: konzervativizmusának csiszolgatásában nagy szerepet játszott a tradicionalista nézetrendszer.

Ungár Péter írásában van igazság: diktatúrázni, 20. századi címkékkel illetni a Fideszt nem visz előbbre.

"A Fidesz tartalmilag menthetetlenül 20. századi párt, formailag viszont talán az egyedüli 21. századi."

Olyan big data-eszközöket, adatbázisokat, technológiai újdonságokat alkalmaz, melyek ellen nem lehet 90-es éveket idéző sajtótájékoztatókkal, közleményekkel küzdeni.

Vonát nem lepte meg a Fidesz új médiabirodalom-építési stratégiája sem, a kérdés szerinte az, mire megy a kormánypárt az online térben. Érdekes kérdés az is, mi a megfelelő polgári válasz a fake news-trollhadsereg támadásokra.

Orbán Viktor külföldi turnéjával kapcsolatban felmerült: elkezdte építeni új európai hálózatát, hiszen a Néppártban kétséges lett a helyzete, ezért alternatívára van szüksége.

"Igazam van-e, ha kimondom: a jelenlegi politikai helyzetben Trump átengedte a Kelet-Európai érdekszférát az oroszoknak? Az EU legfeljebb papíron létezik. Orbán jól látta a csúcsokon, hogy bármit meg lehet tenni. Hogy ebben a rendszerben élünk, annak nemcsak társadalmi és belpolitikai okai vannak, a nemzetközi színtérnek is szerepe van benne. Tartok tőle, hogy az inga előbb-utóbb vissza fog lengeni és újabb szélsőség felé csapódik majd vissza."

Vona Európa jelenlegi állapotának hátterében egy orosz-amerikai megegyezést sejt, ez most Orbán mozgástere is. A teljes beszélgetést itt lehet megnézni: