Az IMF megint úgy megmenti Argentínát, hogy belegebed

Még durvább megszorítások várnak az országra, sokan a 2001-es összeomlás megismétlődésétől rettegnek. Az IMF "mentőcsomagja" akkor még mélyebbre taszította a gazdaságot, és úgy tűnik, a neoliberális receptek most sem működnek. 

Várhatóan gazdasági megszorító intézkedéseket vezet be az argentin kormány hétfőn, hogy még a Nemzetközi Valutaalap (IMF) székhelyén tartandó kulcsfontosságú találkozó előtt enyhítse a költségvetés egyensúlyi hiányosságait, amelyek a nemzeti fizetőeszköz, a peso mélyrepüléséhez vezettek.

Nicolás Dujovne gazdasági miniszter délelőtt (közép-európai idő szerint 14.45-kor) sajtótájékoztatót fog tartani, amelyen új adókat kell bejelentsen a bányaiparra és a szója exportjára vonatkozóan, valamint bizonyos fájdalmas költségvetési megszorításokat.

A kormány elsődleges célja, hogy csökkentse a krónikus költségvetési hiányt, amely az idén már 30 százalékot is meghaladó inflációt szítja, törékennyé téve Latin-Amerika harmadik legnagyobb gazdaságát.

A  Christina Kirchner nemzeti balos populista kormányát 2015-ben leváltó, piacpárti liberális jobboldali Mauricio Macri azt ígérte, véget vet az évek óta tartó gazdasági problémáknak.

 Ám a liberalizáció és a megszorítások neoliberális csodareceptje hogy-hogy nem, Argentínában sem működik.

 Hiába csökkentették a társasági adót, töröltek el vámokat, vonták ki talicskával pénzt az oktatásból és a szociális rendszerből - a helyzet egyre rosszabb lett. Még az sem segített, hogy 

a jegybanki alapkamatot döbbenetes, 40 százalékos magasságba emelték.

A Clarín című, legolvasottabb újság értesülése szerint még a gazdasági miniszter beavatkozása előtt Mauricio Macri elnök televíziós üzenetet intéz az országhoz, bejelentve jobbközép kormányának átalakítását. A jelenlegi 22 miniszter közül tíztől elköszönnek.

Dujovne még hétfőn Washingtonba repül, ahol kedden Christine Lagarde-dal, az IMF vezérigazgatójával találkozik, hogy felülvizsgálják a valutaalap és Argentína között júniusban aláírt megállapodást. A kormány májusban döntött úgy, hogy az IMF-hez fordul, ami nem túl népszerű lépés, hiszen sokan emlékeznek még a 2001-2002-es drámai gazdasági összeomlásra, amelyet szintén a Valutaalap "mentőcsomagja" előzött meg.

Bár az akkor jóváhagyott 50 milliárd dolláros készenléti hitel első, 15 milliárdos részletét már átutalták Buenos Airesbe, és a kormány részben fel is használta már, a törékeny argentin gazdaság azóta még rosszabb állapotba került.

Argentína ezért a hitel folyósításának felgyorsítását fogja kérni - írja az AFP francia hírügynökség.

Forrás
MTI nyomán