Már most majdnem 9 milliárd forintot bírságoltak össze a rendőrök idén

Már most komoly eredményeket könyvelhet el magának a rendőrség, ami a bírságolásokat illeti: az Átlátszó szerint, míg tavaly egész évben összesen 4,57 milliárd forintra büntették a szabálysértőket, addig idén már most ennek kétszeresét hozták össze. A portál kiemeli, hogy a 2017-es összegből mindössze 1,87 milliárd forint landolt az államkasszába.

Idén augusztus végéig

majdnem 9 milliárd forint pénzbírságot szabtak ki a rendőrök.

A fegyveres testület abból az apropóból közölte a hírt, hogy egy hónapos razziát tartanak az autópályákon és az autóutakon, melynek keretében traffipaxokkal és civilnek álcázott kocsikkal boldogítják majd a jó népet.

Az akciót a balesetek és a gyorshajtások növekvő számával indokolták, és hozzátették, hogy idén eddig már több mint 300 ezer gyorshajtást regisztráltak.

Az Átlátszó kiemeli, hogy az elmúlt öt évben összességében 21,5 milliárd forintnyi közlekedési bírságot szabott ki a hatóság, ám ebből

az államkasszát mindössze 8,58 milliárd forint gazdagította.

A jelentős eltérés azzal magyarázható, hogy a megbüntetett szabálysértőknek csak egy része volt hajlandó önként befizetni a kiszabott bírságot, a többi pedig még behajtásra vár (a statisztikák alapján a kirótt büntetéseknek ugyanis csak töredékét tudják végrehajtás útján behajtani).