A brazilok a kormányt hibáztatják a múzeumtűzért

A múzeum egyik alelnöke szerint a foci-vb költségeinek töredékéből meg lehetett volna előzni a katasztrófát.

A brazil kormányt hibáztatták tüntetők hétfőn este Rio de Janeiróban a Nemzeti Múzeum tűzvészben történt elpusztulásáért. Elterjedt az a gyanú, hogy egy papír hőlégballon ráesett az épület tetejére, és ez okozta a tüzet, de lehetségesnek tartják azt is, hogy rövidzárlat történt, feltehetőleg egy audiovizuális teremben. A tüntetők bírálták Michel Temer elnök kormányát amiatt, hogy nem gondoskodik az ország történelmi örökségének védelméről. Amint az AP hírügynökség írta, a múzeum állapota az ország utóbbi évekbeli romlásának, a korrupció elterjedtségének jelképévé vált. 

Luiz Duarte, az intézmény egyik alelnöke nem sokkal a tüntetés előtt a mindenkori kormányokat okolta a tűzvészért, mondván nem biztosítottak elég pénzügyi támogatást a múzeumnak, hagyták, hogy az épület tönkremenjen, illetve, hogy megfelelő tűzbiztonsági berendezés nélkül maradjon. Ironikusan megjegyezte, hogy az illetékes kormány annak idején bőven költött a 2014-es labdarúgó-világbajnokság stadionjaira.

Az egy stadionra költött pénznek a negyede elég lett volna a múzeumépület biztonságának megteremtéséhez

– jelentette ki.

A tűz említett két lehetséges okáról maga Sergio Sa Leitao kulturális miniszter beszélt egy tévényilatkozatban. Beszámolt arról, hogy a tűz keletkezésének idején csak az előírt négy biztonsági őr tartózkodott az épületben. A tűzről kaptak jelzést, de a fészkét csak sokára találták meg, és akkor már késő volt, hogy ők maguk meg tudják fékezni. A hőlégballont pedig a múzeum egyik igazgatója látta távolról az épület mellett – tette hozzá.

Szerencsére más épületben, illetve az épületen kívül is kiállítottak számottevő mennyiségű tárgyat a múzeum kincsei közül – mintegy 10 százalékukat –, így azok megmenekültek – mondta Leitao. Ő is elismerte, hogy a múzeumot „évek óta elhanyagolták”.

Porig égett a Brazil Nemzeti Múzeum

Helyi idő szerint vasárnap este tűz ütött ki a Rio de Janieróban levő Brazil Nemzeti Múzeumba. Az intézmény, mely júniusban ünnepelte fennállása 200. évfordulóját, több mint 20 millió műtárgyat tartalmazott, úgy vélik, ezek nagy többsége megsemmisült - tudósít a BBC.