Kisvárdán építenek egy öko-filmparkot, amit öt év múlva le is bontanak

Ha előbb tennék, még a végén vissza kéne fizetni a rá kapott EU-s pénzt.

Egyszerűen nem tudnak hibázni Kisvárdán. Nem elég látvány-szegénynegyeddel (igen, azzal) feltúrbózott mozipark, nem elég a termálfürdő hulladékhőjével fűtött stadion, most - ahogy korábban is írtunk róla - a város lakói kapnak egy öko-filmparkot, aminek célja az Mfor.hu beszámolója szerint nem más, mint

"a természettel való kapcsolatunk újraértelmezése a modern technológia eszközeinek és a filmes világ szuggesztív és népszerű eszköztárának bevonásával."

Nos, a természettel való kapcsolatunk újraértelmezése a modern technológia eszközeinek és a filmes világ szuggesztív és népszerű eszköztárának bevonásával felvértezett projekt szükségességét egy percig sem vitatva muszáj megjegyeznünk, hogy sajnos az újraértelmezést gyorsan meg kell nézni, ugyanis

öt év múlva elbontják.

Tsibészes, magyarosch fhurfang

Ennek igen egyszerű oka van: az uniós előírások szerint, az EU-s forrásokból megvalósuló projekteket legalább öt évig fent kell tartani, így elkerülhető a lehívott támogatás visszafizetése, az pedig még fájna, lévén a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzati Hivatal összesen 1 295 000 000 000 forintnyi uniós támogatást nyert el ökoturisztikai fejlesztésekre, amiből egy szeletet nyert az öko-filmpark is.

A jelek szerint azonban már most eldőlt az öko-filmpark sorsa. Augusztus 29-én a környezeti hatásvizsgálati eljárásban közmeghallgatást tartott a Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály. Itt pedig már arról volt szó, hogy a létesítményt a kötelező 5 éves fenntartási időszak után el fogják bontani.

"Az ügyfél kérésére Rózsa László szakértő bemutatta a tervezett beruházást, valamint a létesítés és üzemeltetés környezet- és természetvédelemre gyakorolt hatását. Elmondta, hogy a létesítményt 5 évig tervezik fenntartani, utána elbontásra kerül." - idézi az Mfor a közmeghallgatás rövid, mindössze egyoldalas jegyzőkönyvét.

Magyarul sietnie kell annak, aki kíváncsi a természettel való kapcsolatunk újraértelmezésére a modern technológia eszközeinek és a filmes világ szuggesztív és népszerű eszköztárának bevonásával.