A magyarok több mint hatvan százaléka bízik az Állami Számvevőszékben

Sőt, a szervezet egyre ismertebb is.

A magyar lakosság mintegy kétharmada bízik az Állami Számvevőszékben (ÁSZ), és közel fele eredményesnek is tartja a munkáját - derült ki ÁSZ ismertségéről készült Pénzügyi Szemle Online oldalon szerdán közzétett reprezentatív közvélemény-kutatásból. 

A Nielsen piackutató és elemző vállalat 2018. augusztus elején végzett felmérése szerint a válaszadók 62 százaléka bízik abban, hogy a számvevőszék ellenőrzési megállapításai "szakszerűek és megalapozottak", ez az arány 2015-ben 54 százalék volt. 
    
Az idei, és a 2015-ben készült kutatás összehasonlításából az látszik, hogy az ÁSZ jelenleg 65 százalékos társadalmi ismertsége 9 százalékponttal, az ellenőrző hivatal iránti bizalom pedig 8 százalékponttal emelkedett három év alatt.

Mint ismert, a volt fideszes országgyűlési képviselő által vezetett ÁSZ a választás előtt sorra megbüntette az ellenzéki pártokat, köztük messze a legnagyobb bírsággal a Jobbikot: a legnagyobb ellenzéki pártot összesen 662 millió forintra sarcolta meg az a nagyonfüggetlen szervezet, amelyik hogy, hogy nem, a Fidesznél mindent rendben talált.

"Az Állami Számvevőszék nem tekinthető függetlennek"

Az Állami Számvevőszék az Ügyészséghez fordul (azt amelyiket ugye már lehet fideszesnek nevezni), mivel szerintük a Jobbik akadályozza a párt gazdálkodásának ellenőrzését. A Jobbik ezt cáfolta, a párt jelenleg is együttműködik az Állami Számvevőszékkel, ám az ügyet politikai támadásnak tartja.