A Muszlim Testvériség 75 tagját ítélték halálra Egyiptomban

A kairói büntetőtörvényszék még júliusban hozott ítéletet a vádlottak ellen, amelyet megküldtek felülvizsgálatra az egyiptomi főmuftinak, aki nem kötelező jellegű véleményt mond az ítéletekről. Az iszlám jogtudós állásfoglalását nem tették közzé, de általában jóvá szokta hagyni a bírósági döntéseket, és a jelek szerint most sem másította meg a halálos ítéleteket.

A tömeges perben gyilkosságtól köztulajdon megrongálásáig terjedő vádakkal 739 embert állítottak bíróság elé, köztük Mohammed Badiet, az iszlamista mozgalom elnökét, valamint Mahmúd Abu Zeid - Savkán néven is ismert - díjnyertes fotóriportert is.

A 75 közül 31 vádlottat távollétében ítélt akasztásos halálra a bíróság. A halálsorra kerülők sorában van sajtóértesülések szerint Isszám al-Erian és Mohamed Beltagi, a Muzulmán Testvériség magas rangú tisztségviselői, akárcsak Safvat Higazi iszlamista hitszónok is.

A mostani bírósági döntés értelmében Mohammed Badiet életfogytiglani börtönre ítélték 46 társával együtt. További 612 vádlottat tizenöt évid terjedő börtönnel sújtottak.

A fotóriporter Zeidet, aki 2013. augusztus 14-e óta volt őrizetben, öt év szabadságvesztésre ítélte a törvényszék, így mivel rácsok mögött már letöltötte büntetését, most szabadlábra kerülhet.

Öt vádlott esetében haláluk miatt beszüntették az eljárást. Hírügynökségi jelentések szerint az ítéletekkel szemben fellebbezésnek még van helye.

A tömegper a Muszlim Testvériség által jelölt és 2012-ben megválasztott Mohamed Murszi államfő elmozdítását követő ülősztrájkhoz kapcsolódik. A Rabaá al-Adavíja téren zajlott tiltakozási akcióknak a biztonsági erők erőszakkal vetettek véget, az összecsapásokban jogvédők szerint a Muszlim Testvériség több mint nyolcszáz híve halt meg, és kormányzati források szerint a biztonsági erők nyolc tagja is életét vesztette.