Folytatódhat a kultúrharc, mert Orbán még mindig baloldali fölényt érez a kultúrában

Kötcsén azt is mondta, szerinte a magyar kórházak állapota rendben van.

A németeken múlik minden, mi kiállunk magunkért, de az elkövetkező időszakban dől el, hogy Angela Merkelnek mi az elgondolása az Európai Néppártról – jelentette ki állítólag Orbán Viktor szombaton Brüsszel és az Európai Unió kapcsán a jövő évi EP-választási esélyeket elemezve.

A miniszterelnök nagy küzdelemre számít Emmanuel Macron francia elnökkel szemben. Orbán azonban abban reménykedik, hogy Angela Merkel német kancellár lesz olyan okos, és nem megy bele abba a konstrukcióba, amelyben a franciák vezetik az Európai Uniót, miközben a németek adják hozzá a pénzt. Orbán szerint Macron fel akarja robbantani az Európai Néppártot, hogy saját politikai családod hozzon létre.

Az ATV-nek a névtelenül nyilatkozó kötcsei résztvevők azt is elmondták, a miniszterelnök nem beszélt arról, hogy Manfred Weber néppárti frakcióvezető elvárásának megfelelően hajlandó lenne-e valamilyen elmozdulást jelezni a CEU, illetve a civil szervezetek/Stop Soros ügyében a Sargentini jelentés keddi vitájában. Az sem derült ki, hogy Orbán a kapott hét percében mit fog mondani Strasbourgban.

A Sargentini-jelentésről viszont Orbán azt mondta: az egy rakás félreértésen alapul, egyrészt lezárt ügyekről szól, másrészt hemzseg a pontatlanságoktól és a csúsztatásoktól. A miniszterelnök arra is kitért, hogy bár Sargentini többször is járhatott Magyarországon, nem beszél magyarul, a kormányt sem kereste a jelentés elkészítéséhez. Orbán ezt nevetségesnek tartja, szerinte ez olyan, mintha ő elmenne Hollandiába, és úgy írna a holland jogállamiságról jelentést, hogy nem beszél hollandul és nem is tájékozódik az ország belpolitikai folyamatairól.

Az ATV a forrásain keresztül egyébként úgy értesült, hogy Sebastian Kurz osztrák kancellár nem tartaná jónak a jogállamiság-ügyi eljárás megindítását Magyarországgal szemben az osztrák soros EU-elnökség alatt.

A kultúrharcra is kitért Kötcsén Orbán Viktor, Ronald Reagan egykori amerikai elnök hidegháborúra vonatkozó mondását idézte: „Mi győzünk, ők veszítenek.”

A miniszterelnök szerint ne azoknak kelljen szégyellniük magukat a jobboldalon, akik szerint a sokadik kétharmados győzelemnek meg kell jelennie a kultúra területén is. Orbán szerint indokolt az az igény, hogy a saját politikai oldalának ne kelljen szégyellnie jobboldaliságát vagy magyarságát. Az ATV úgy tudja, arról is beszélt, hogy a kultúrharcnak intézményi szinten is változásokat kell generálnia. Orbán maga is a „háború” és a „küzdelem” kifejezéseket használta ezzel összefüggésben, mivel még mindig baloldali fölényt érez ezen a területen.

Újabb alkotmánymódosításra is készül a miniszterelnök, de konkrétumot nem mondott. Azt is mondta, hogy ma a magyar GDP 42 százalékát állítják elő magyar tulajdonú vállalatok, és ezen is változtatni kell.

Az egészségügy kapcsán úgy vélekedett: a kórházak állapota rendben van, de az egészségügyben változtatni kell. Első lépésként szét kellene választani a magán és az állami tulajdont, vagyis azt, hogy a magánpraxisokkal rendelkező orvosok állami kórházakban, rendelőkben állami infrastruktúrát használnak.

Címlapfotó: Orbán Viktor Facebook-oldala