Ígéretek és fenyegetések a Honvédkórházban

„Erős és büszke európai ország.”

Egy tucat traumatológus és aneszteziológus orvos visszalépett abból a 45-ből, akik felmondták önkéntes túlmunkaszerződésüket – tudta meg a Népszava. A lap úgy tudja, a sürgősségin viszont óránként hat- és nyolcezer forintos béremelést ígértek az ottmaradó szak- és váltásvezető orvosoknak, valamint hirtelen a honvédségi műszerraktárak is megnyíltak. Ezzel csak olyan problémákat enyhítettek, amelyekre a sürgősségi osztály vezetője is felhívta a vezetés figyelmét.

A kórházban a traumatológusok és aneszteziológusok 40 százaléka bejelentette, többé nem vállal önkéntes túlmunkát. A vezetőség ugyanis megvonta az ezért adható plusz juttatást, volt, akinek a fizetése így 100 ezer forinttal csökkent. Emiatt 45 orvos közölte, felmondja a túlmunkaszerződést. A lap szerint nyomás alá helyezték őket. Volt, akinek azt mondta a főnöke, ha nem dolgozik, a kórház kevesebb ellátásért kap majd pénzt az egészségbiztosítótól, és ez is ronthatja a havi béreket. Volt olyan is, akit az a fenyegetés rémisztett meg, hogy ha itt hepciáskodik, akkor sehol a magyar egészségügyben nem kaphat majd állást.

A napilap szerint a fenyegetések és nyomásgyakorlás hatására 10-15-en ismét vállalják a heti 12 óra többletmunkát. Így a kórházvezetés ideiglenesen megmenekülhet: nem kell elhalasztani a tervezett műtéteket, és nem kényszerül a sürgősségihez hasonló pénzügyi lépéskényszerbe.

Megtiltották az ápolóknak, hogy beszéljenek a sajtóval, most mégis megszólaltak

Nyilatkozatot írattak alá az ápolókkal: ha nyilatkoznak a sajtónak, ki is rúghatják őket. Van, ahol le is hallgatják őket.