A nyughatatlan amerikai macsó

Őszintén megvallom, hogy mindig odavoltam a country zenéért. Amerikát rengeteg dolog miatt lehet kritizálni, de ha valaki egyszer megjárta az USA déli vidékeit és még egy július 4-ét is sikerült eltölteni a csizmában és kalapban countryra ropó jenkik között, akkor ahányszor felcsendül a műfaj, biztos vagyok benne, hogy elragadja az élet. Nincs politika, nem elmélkedünk a lét nagy kérdésein, beszűkül a világ és egyszerűen csak megéljük és élvezzük a pillanatot. Noha a világ Elvist emelte királyi rangra, sokak szívét és fülét inkább a nyughatatlan, örök lázadó, az amerikai macsót megtestesítő Johnny Cash ejtette rabul.

Bocsátkozhatnék itt hosszú életrajzi írásba arról, mikor, hol, mit tett a tizenegyszeres Grammy-díjas énekes, de aki erre kíváncsi, annak ott a Wikipédia, no és a kihagyhatatlan életrajzi film, a Walk the Line (magyar fordításban A nyughatatlan), amiben Joaquin Phoenix remekül hozza a drogokkal és szerelmekkel küzdő, koncertről koncertre járó déli macsó szerepét.

Inkább hoztam pár érdekességet és remek dalt a 15 éve távozó sztár életéből, aki az amerikai country stílust az egész világon szerethetővé tette, ám ő maga nem ragadt bele, ugyanúgy elismertnek számított rock’n roll és a gospel kategóriákban is.

„Hello, I’m Johnny Cash”

Nem csodálkozhatunk azon, hogy ezzel a mondattal kezdte minden koncertjét, ugyanis Johnny csak a légierőnél vette fel keresztnevét. Világrajövetelénél a szülei nem tudták eldönteni, milyen nevet adjanak neki, ezért csak J.R. Cash néven anyakönyvezték.

The Million Dollar Quartet

Mekkora esélye van annak, hogy a jövő nemzedék legnagyobb zenészei egy stúdióban ülve egy véletlen bekapcsolva maradt mikrofonnál jammeljenek? Nem túl sok. 1956-ban, mikor a magyarok épp az elnyomásból próbáltak kitörni a világ másik felén, Memphisben négy ifjú zenész egy stúdióban beszélgetett, és ha már együtt voltak zenélgettek kicsit. Akkor még nem tudták, hogy egy technikus bekapcsolva hagyta a mikrofonokat és épp egy később ikonikussá váló felvétel születik. A négy srác nem más volt, mint Elvis Presley, Carl Perkins, Jerry Lee Lewis, no és persze Johnny Cash, a furcsa lemez pedig a „The Million Dollar Quartet” címet kapta.

The Million Dollar Quartet - Elvis Presley,Carl Perkins,Jerry Lee Lewis,Johnny Cash

The Million Dollar Quartet - Elvis Presley, Carl Perkins,Jerry Lee Lewis,Johnny Cash 1. Peace In The Valley : Words & Music : Thomas A.Dorsey 2. Blessed Jesus (Hold My Hand) : Traditional 3. Farther Along : Traditional 4. Paralyzed : Words & Music : Elvis Presley and Otis Blackwell 5.

Ring of Fire

Johnny a németországi kiküldetéséről hazatérve megházasodott és négy lánya született, első nagylemezén is arról énekelt, hogy a helyes úton jár, majd jöttek a drogok, letartóztatások végül June Carter és a Ring of fire. Az énekes nem is tagadta drogszenvedélyét, élete vége felé meg is jegyezte, hogy amilyen drog akkoriban kapható volt a piacon, azt ő mind kipróbálta. Házassága is széthullott, tizenkét év után egyik leghíresebb dalának szerzője, June Carter hódította el Casht akkori feleségétől.

Johnny Cash - Ring of Fire

Johnny Cash - The Ring Of Fire Official Music Video The Legend Johnny Cash Ring of Fire - Official Music Video

Hogy a férfi jól döntött-e azt sosem tudjuk meg, az viszont biztos, hogy kapcsolatuk egy örökké tartó héjanász volt, amiben a szabadságvágy és a déli erkölcsösséghez való ragaszkodás hullámvasútján mégis a végsőkig kitartottak. Négy hónap különbséggel, 2003-ban hagyták el e világot.

June Carter & Johnny Cash - Jackson (San Quentin)

San Quentin State Prison 24 February, 1969

Prison Blues

Ha valaki elindította az utóbbi videót, akkor jól látta, hogy a párt rabok tapsolják kitörő lelkesedéssel. Johnny második házasságával visszatért a valláshoz és a bűnösök iránt érzett empátiából börtönökben vállalt ingyen koncerteket, ahol zűrös múltja miatt szívesen fogadták, közülük tartozóként tekintettek rá, pedig a zenész egy napnál többet sosem töltött börtönben. Az USA egyik legdurvább börtönében, a St. Quentinben tartott koncertjéből készült album listavezető lett, ahogy a Folsom Prison Blues című slágere is tarolt.

Johnny Cash - Folsom Prison Blues (Live)

Music video by Johnny Cash performing Folsom Prison Blues (Live).

The Man in Black

Cash 1983-ban járt Magyarországon. A Budapest Sportcsarnok színpadán egy nagy amerikai és magyar zászló előtt talpig feketében vert még egy szöget a szocializmus koporsójába. Ekkor már csak fekete ruhákban koncertezett, ami egyszerre volt megkülönböztető jel a csillogó ruhákban fellépő country sztárokkal szemben és politikai állásfoglalás a vietnámi háborúval szemben.

Johnny Cash sings "Man In Black" for the first time (with intro)

I found part of this clip elsewhere, but missing Cash's extended spoken introduction. I hate to sound like a college nerd (because I'm not, I just married one), but the additional context his remarks add make the song even more impressive to me.

American

Johnny Cash késői lemezsorozata, az American sok új rajongót szerzett számára, ezeken melankólikus hangon megcsendülő saját dalai mellett rengeteg feldolgozás is található, többek közt olyan előadóktól, mint a U2, a Depeche Mode vagy a Beatles. Ezek közt született meg az egyik kedvencem is, amiben az idős legenda a Nine Inch Nails Hurts című számával visszatekint az életére, mielőtt 2003. szeptember 12-én távozik az élők sorából.

Johnny Cash - Hurt (Official Video) HD

"Hurt" official music video performed by Johnny Cash. This song is about realizing consequence and regret. It sends a powerful message that we should all proceed through life wisely, because there is nothing worse than being stuck with a label, a pain, a sickness, or a death, that we know beforehand will leave us only wishing things had been different and that we could change the choices we made.

 

 

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
Szerkesztő:
Eszes Ádám
1
sss
2019. április 22. | 10:44
Mit lépnek erre Orbán Viktor álhírgyárosai?
1
sss
2019. április 22. | 07:38
Kivételesen nem használták a tömlőt.
1
sss
2019. április 21. | 19:51
Még a közönségtalálkozón is hosszú vastapsot kapott az orosz Vahtangov Színház társulata.
1
sss
2019. április 21. | 18:14
Hol van a megígért 60 ezer bölcsődei férőhely? Hol vannak a méltányos bérek?
1
sss
2019. április 21. | 16:11
Hogy milyen vallás szélsőségesei voltak a tettesek, azt még nem árulták el.
1
sss
2019. április 21. | 12:06
sss
2019. április 22. | 10:44
Mit lépnek erre Orbán Viktor álhírgyárosai?
sss
2019. április 22. | 07:38
Kivételesen nem használták a tömlőt.
sss
2019. április 21. | 19:51
Még a közönségtalálkozón is hosszú vastapsot kapott az orosz Vahtangov Színház társulata.
sss
2019. április 21. | 18:14
Hol van a megígért 60 ezer bölcsődei férőhely? Hol vannak a méltányos bérek?
sss
2019. április 21. | 16:11
Hogy milyen vallás szélsőségesei voltak a tettesek, azt még nem árulták el.
sss
2019. április 21. | 12:06
Többen kórházba kerültek.
Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
Szerkesztő:
Eszes Ádám