Nyilvánosságra hozta az EU az óraátállítás eltörlésének tervét

2019-től vezetnék ki.

A javaslat azért igyekszik arra ösztönözni a tagállamokat, hogy egyeztessenek a szomszédos országokkal, hiszen a különböző időzónákhoz való tartozás megbolygathatja a belső piac működését.

Violeta Bulc, a közlekedéspolitikáért felelős uniós biztos kifejtette:

"Javaslatunk értelmében jövő évtől megszűnne az évszakokhoz kapcsolódó óraátállítás gyakorlata. Ez az igen ambiciózus ütemezés lehetővé teszi a polgárok számára, hogy késedelem nélkül élvezhessék az intézkedés előnyeit. Már most felkérjük a tagállamokat és a vállalkozásokat, hogy tegyék meg a szükséges előkészületeket egy unión belüli összehangolt megközelítés biztosítása érdekében."

A Portfolió röviden összefoglalta a javaslat főbb pontjait:

  • megszüntetni az egész Európai Unióra kiterjedő szezonális óraátállítást;
  • egyértelmű és gyors ütemtervet határoz meg a változások hatálybalépésére vonatkozóan;
  • a tagállamok közötti összehangolt koncepció biztosítása érdekében ösztönzi a nemzeti és európai szintű konzultációt.
  • A mai javaslat újabb példa arra, hogy a Juncker-féle Bizottság jelentős szerepet kíván betölteni a nagy horderejű kérdésekben, a tagállamokra bízva az olyan döntéseket, melyekben azok illetékesebbek.

Ha minden a tervek szerint halad, akkor a tagállamoknak jövő év áprilisáig kell jelezniük, hogy melyik időszámítást szeretnék alkalmazni. Amennyiben a nyárit, akkor utoljára 2019. március 31-én kell tekerniük az órán, ha azonban a téli mellett döntenek, akkor ősszel, pontosan október 27-én kell végleg áttérniük az általuk választott időszámításra. Ezen időpontot követően az évszakokhoz kapcsolódó óraátállítás alkalmazására nem lesz mód.

Mikor eljött az idő, hogy mást üssön az óra

Az elmúlt években az óraátállítás környékén rendre nemcsak az esemény időpontjáról számolt be a média, hanem feszegetni kezdte azt is, hogy szükséges-e egyáltalán megtartani a rendszert. Néhányan a most megjelent híreket is ennek tudják be. Utóuborkaszezon, nincs téma, itt az ősz, akkor beszéljünk az óraátállításról.