Keményen támadta a néppárti politikus Orbánt: kivándorlás, a holdudvar gazdagodása, Soros-ösztöndíj

Kereszténydemokrácia helyett szekta.

Frank Engel az Európai Néppárt luxemburgi képviselője egész lightosan indított a Sargentini-jelentés vitáján, amikor felemlegette Orbán korábbi videóját, mely szerint Brüsszelbe megy "megvédeni az országot".

„(...) de mivel Brüsszel testesít meg Ön számára minden Magyarországot érintő szörnyűséges befolyásolási kísérletet, felteszem nincs nagy különbség e helyszín és Brüsszel között. Európa tehát Brüsszel, Brüsszel pedig nem jó az országnak – Ön szerint.”

Ezután váltott keményebb hangnemre Engel:

"őszintén szólva halálosan unom ezt!"

 - mondta.

„Halálosan unom, hogy évente 5 milliárd eurót látok, gyakorlatilag arra fordítva, hogy néhány Önhöz közel álló ember gazdagodjon.”

A pénz egy részét pedig unióellenes plakátkampányokra fordítják.

Majd a kivándorlással szembesítette Orbánt:

„A gazdaság többi része pedig valószínűleg örül, hogy 700 000 ember hagyta el az országot az elmúlt 10 évben, mert különben munkanélküliként tengődnének az országban.”

Engel szerint nem a kormány munkája miatt jók a munkanélküliségi adatok, hanem azért, mert az emberek a lábukkal szavaztak.

Szóba került Soros György is, mert a Fidesz kommunikációja szerint az Európai Parlament jelentős része "Soros ügynökeiből" áll.

„Legjobb tudásom szerint soha nem kaptam Soros-ösztöndíjat. Mások kézzel foghatóan igen. Még csak kezet sem fogtam vele. Míg mások szívességeket is elfogadtak"

 - utalt Orbánra Engel, aki politikai karrierje kezdetén még elfogadta a magyar-amerikai üzletember támogatását.

Egyelőre marad az Európai Néppártban a Fidesz

"A Fidesz az EPP, a legerősebb pártcsalád tagja, és annak legsikeresebb pártja a saját hazájában élvezett támogatás alapján. Azonban világossá vált, hogy a migráció kérdésében komoly megosztottság van az EPP-n belül.

Engel megemlítette azt is, hogy Iványi lelkésztől is kaptak egy levelet, aki anno összeadta Orbánt és feleségét.

„Nem gondolom, hogy ő rosszabb hívő, vagy rosszabb keresztény lenne, mint ön. És ő nem érzi jól magát a jelenlegi helyzetben."

A luxemburgi politikus szerint Orbán olyan, mint egy szekta vezetője, de ő inkább olyan kereszténydemokráciához akar tartozni, ami elfogadja a világi államot.