2018. 09. 14. 08:09

Egy amerikai lap szerint a NER emberei nyomásgyakorlással vesznek át cégeket

Alacsony áron átvett vállalkozások, adóhivatali nyomásgyakorlás, pártemberek mint a nemzet legjobbjai – a magyar autoriter rendszerről írt a The Atlantic újságírója.

A The Atlantic című amerikai lapban jelent meg Anne Applebaum Kelet-Európa-szakértő írása a magyarországi helyzetről – írja az Index. Ez a Voxban augusztusban megjelent írás után már a második, melyben üzletemberek a cégükre nehezedő fideszes nyomásgyakorlásról számolnak be.

Egy magyar üzletember azt mondta nekem, hogy nem sokkal Orbán első hatalomra jutása után a rezsim haverjai követelték tőle, hogy adja el a céget alacsony áron. Amikor visszautasította, adóellenőrzéseket és a nyomásgyakorlás más formáit alkalmazták ellene, beleértve a megfélemlítést is, ami miatt testőröket is fogadott. Egy idő után eladta a magyarországi tulajdonait, és elhagyta az országot

– írja cikkében az újságíró asszony, aki az amerikai közvéleményt is tájékoztatja arról a tényről, amit mi idehaza nap mint nap tapasztalunk: a magyar kormány átpolitizálja a közmédiát, fenyegetésekkel és hirdetési pénzek terelésével lerombolja a magánmédiát, Orbánhoz hű gazdasági elitet épít.

Az autoriter állam, még a félautoriter is azt ígéri, hogy a nemzetet a legjobbak irányítják, akik megérdemlik: a pártemberek, a Közepes Hazugság hívei. Lehet, hogy ennek eléréséhez kicsit el kell téríteni a demokráciát, tisztességtelenné tenni a versenyt, vagy szétverni az igazságszolgáltatást. De ha hiszel benne, hogy te is az érdemesek között vagy, meg fogod tenni –

áll Applebaum cikkében.

Applebaum régi ismerősére, Schmidt Máriára mint az orbáni rendszer letéteményesére hivatkozik: úgy véli, Schmidt cinizmusa mindent átsző. (A fideszes potentát egyébként tavaly év végén az újságíró engedélye nélkül közölt részleteket egy háttérbeszélgetésből, amin alaposan összekülönböztek.)