Egy amerikai lap szerint a NER emberei nyomásgyakorlással vesznek át cégeket

Alacsony áron átvett vállalkozások, adóhivatali nyomásgyakorlás, pártemberek mint a nemzet legjobbjai – a magyar autoriter rendszerről írt a The Atlantic újságírója.

A The Atlantic című amerikai lapban jelent meg Anne Applebaum Kelet-Európa-szakértő írása a magyarországi helyzetről – írja az Index. Ez a Voxban augusztusban megjelent írás után már a második, melyben üzletemberek a cégükre nehezedő fideszes nyomásgyakorlásról számolnak be.

Egy magyar üzletember azt mondta nekem, hogy nem sokkal Orbán első hatalomra jutása után a rezsim haverjai követelték tőle, hogy adja el a céget alacsony áron. Amikor visszautasította, adóellenőrzéseket és a nyomásgyakorlás más formáit alkalmazták ellene, beleértve a megfélemlítést is, ami miatt testőröket is fogadott. Egy idő után eladta a magyarországi tulajdonait, és elhagyta az országot

– írja cikkében az újságíró asszony, aki az amerikai közvéleményt is tájékoztatja arról a tényről, amit mi idehaza nap mint nap tapasztalunk: a magyar kormány átpolitizálja a közmédiát, fenyegetésekkel és hirdetési pénzek terelésével lerombolja a magánmédiát, Orbánhoz hű gazdasági elitet épít.

Az autoriter állam, még a félautoriter is azt ígéri, hogy a nemzetet a legjobbak irányítják, akik megérdemlik: a pártemberek, a Közepes Hazugság hívei. Lehet, hogy ennek eléréséhez kicsit el kell téríteni a demokráciát, tisztességtelenné tenni a versenyt, vagy szétverni az igazságszolgáltatást. De ha hiszel benne, hogy te is az érdemesek között vagy, meg fogod tenni –

áll Applebaum cikkében.

Applebaum régi ismerősére, Schmidt Máriára mint az orbáni rendszer letéteményesére hivatkozik: úgy véli, Schmidt cinizmusa mindent átsző. (A fideszes potentát egyébként tavaly év végén az újságíró engedélye nélkül közölt részleteket egy háttérbeszélgetésből, amin alaposan összekülönböztek.)

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
Szerkesztő:
Németh Márton
sss
2019. április 22. | 15:12
Amikor a félrevezető polkorrektség bújtatja a nyílt keresztényellenességet.
sss
2019. április 22. | 10:44
Mit lépnek erre Orbán Viktor álhírgyárosai?
sss
2019. április 22. | 07:38
Kivételesen nem használták a tömlőt.
sss
2019. április 21. | 19:51
Még a közönségtalálkozón is hosszú vastapsot kapott az orosz Vahtangov Színház társulata.