Áfát, taót, szochót és iparűzési adót is csalt a boltvezető

Közel 23 millió forint adót nem fizetett meg, ezért az ügyészség jelentős vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntette és hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt nyújtott be vádiratot vele szemben.

Az adócsaló nő az akai székhelyű, élelmiszerboltokat üzemeltető cég vezető tisztségviselőjeként dolgozott – olvasható az ügyészség honlapján. A vádlott 2015 júniusától 2016 májusáig a havi áfa-bevallásaiban nem vallotta be az előzetesen felszámított áfát, majd 2016 júniusától adóbevallást egyáltalán nem nyújtott be, így 15 126 256 forint általános forgalmi adót nem vallott be.

A nő nem tett eleget sem a társasági adó, sem iparűzési adó bevallási kötelezettségének sem, és ezzel 6 080 650 forint vagyoni hátrányt okozott a költségvetésnek. A vádlott továbbá a cég által foglalkoztatott munkavállalók után teljesítendő közteher bevallási kötelezettségének nem vagy csak részben tett eleget, ezzel további 313 470 forint adót csalt el.

A költségvetési csalás révén a vádlott rendszeres haszonszerzésre törekedett, és összesen 22 874 806 forint adót nem fizetett meg.

A céget időközben a cégbíróság megszűntnek nyilvánította, majd a gazdasági társaságot törölték a nyilvántartásból.

Az új büntetőeljárási szabályok alapján az ügyészség a vádiratban indítványt tett arra, hogy ha az elkövető az előkészítő ülésen a bűncselekmények elkövetését beismeri, úgy a bíróság a vádlottat 2 év, végrehajtásában 4 évi próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre, valamint 500 napi tétel pénzbüntetésre ítélje.

Az elkövető büntetőjogi felelősségéről a Tatabányai  Járásbíróság fog dönteni.

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
Szerkesztő:
Németh Márton

Friss