Így uralja a pillanatot a Fidesz

Köszönjük Sargentini, köszönjük Gyurcsány Ferenc.

Gyorsan megérkezett a szokatlannak semmiképpen sem mondható válasz a Sargentini-jelentésre: indul a következő plakátkampány, miközben az ország kétlábon járó lidércnyomásos kísértete kedvére tüntetgethet néhány tucat hívével a demokrácia védelmében.

Ha Fidesz lennék, most nagyon elégedett lennék, hiszen ezt a háborút nagyon megnyerték.

Szándékosan vagy csak alapszériából fakadó szűklátókörű ostobaságból, de szinte mindenki felhelyezte magát a Fidesz koordináta-rendszerében neki fenntartott kényelmes páholyszékbe. Mindegy, hogy az X vagy Y tengely melyik istenháta mögötti, félhomályos sarkából próbálja értelmezni - sőt, győzelemként beállítani - a jelentést, az a Fidesz és Orbán Viktor politikai kommunikációját erősíti, egyszerűen csak azért, mert arról beszél, amiről a Fidesz és Orbán Viktor szeretne.

Nem a naponta kilakoltatott családok tucatjairól (és nem arról, hogy ezt politikusként is meg lehet akadályozni, ahogyan Z. Kárpát Dánielék megtették) nem az égbeszökő albérletárakról, lakhatási gondokról, nem a rohadó egészségügyről, közoktatásról, nem a magániskolákba, magánkórházakba járó elitről, nyomorult, leszakadó, esélytelen régiókról, az azokat kiszipolyozó és irányító kiskirályokról, kivándorlásról, hanem

Judith Sargentiniről és Gyurcsány Ferencről. És természetesen a bevándorlásról.

Tökéletes képlet.

Az egyik oldal győzelemként ünnepli az általa sem olvasott jelentést, örömkönnyek közepette próbálja eldudolászni az Örömódát, a másik oldal pedig rettegve-dühösen-felháborodva várja a kormány és Orbán Viktor határozott és mindent elsöprő ellentámadását.

Ami jön is, egy újabb méregdrága plakáterdő formájában: újabb beszédtéma, újabb odavetett konc a koordináta-rendszer tengelyein élősködő vagy vegetáló politikus társbérlőknek, mindenki boldog.

A kormány hívei szörnyűlködve hihetik, hogy Gyurcsány Ferenc nem egy réges-rég elhullott, de rendszeresen előásott politikai zombi (a komplett baloldallal együtt), hanem egy visszatérésre készülő, hazaárulók százezrei fölött operáló boss, a másik oldal pedig ismét elhitetheti magával, hogy Orbán Viktor napjai megvannak számlálva: Európa felmentő seregei már úton vannak, kár, hogy azok elakadtak a német autógyárak adókedvezményeivel és profitjával megerősített gyepűelvén. 

Vagy el sem indultak. Oder?

Mindenki a helyén, a veterán hadtestek felvonultak, készek újra megütközni egymással.

Visszajátszás indul.

A végeredmény ismert.