Varga-Damm: a hátralevő pár hónapban 2018 valóban a családok éve legyen!

Ordító a különbség a létminimum alatt élő családok, valamint az oligarcha családok egzisztenciája között.

2011 és 2016 között Magyarországon 41 ezerrel csökkent a családok száma, ez egy óriási probléma – hívta fel a figyelmet napirend előtti felszólalásában Varga-Damm Andrea, a Jobbik országgyűlési képviselője. Hozzátette, ebben a számban nincsenek benne azok, akik elvándoroltak, de lakcímükről ne jelentkezzenek ki.

Kifejtette, mindannyian örültek volna ennek, ha valóban a demográfiai ösztönzésről, a magyar családokról szólt volna. Üdvözölte a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) intézményét, ugyanakkor hozzátette, ennek következtében az új lakások ára 12, a használt lakásoké pedig 18 százalékkal emelkedett.

A családok évében viszont 2,9 százalékkal csökkent a születések, 3,9 százalékkal pedig nőtt a halálozások száma – tudatta a statisztikai adatokat a képviselő asszony. Üdvözölte a 13 százalékos béremelés tényét is, de az érem másik oldalát ismertetve az uniós szint feletti áremelkedésekre hívta fel a figyelmet.

A családok 35 százaléka a létminimum alatt, 16 százaléka, azaz 420 ezer család pedig a mélyszegénységben él. Tíz járásban 46 és 50 ezer forint között van az egy főre jutó havi jövedelem – folytatta Varga-Damm, hozzátéve 1300 családot pedig kilakoltattak május óta.

Akkor milyen családok éve 2018? – kérdezte.

Ez az oligarcha családok éve – jelentette ki, mert szerinte

elképesztő, az oligarcha családok milyen jövedelem- és vagyonnövekményt értek el.

A Csányi család 320  milliárdra növelte vagyonát, a „Mészáros stróman család” óránként 11 millióval gazdagodik, a Szíjj-birodalom 12 milliárddal nőtt, a Garancsi család is 10 milliárddal többet vitt haza, és a Tiborcz családban is „jó pár milliárddal tovább nőtt a ládafia” – sorolta. Az idei évre a száz leggazdagabb magyar vagyona 4000 milliárddal, 23 százalékkal nőtt, ami még sosem történt meg – folytatta.

A képviselő asszony felhívta a figyelmet, hogy ezek hivatalos adatok, ezek „mind a valóságot tükrözik”. A tényleges eredmények elismerése mellett arra kérte a kormányzatot, az évből hátralevő három hónap legyen valóban a családok éve.

Rétvári Bence, az Emmi államtitkára nem hazudtolta meg magát, válaszában azt mondta: azt hitte, a jobbikos képviselő a Simicska család gazdagodásáról beszél majd. (Az egykori Fidesz-pénztárnok vagyona Orbán Viktor 2010-es hatalomra kerülésétől egészen a G-napig valóban nagyot nőtt – a szerk.) Hangsúlyozta: 2010-ban valóban közel félmillióan éltek mélyszegénységben, de számuk 2017-re 114 ezerre csökkent, és a nagycsaládoknál volt leginkább pozitív az elmozdulás. Hozzátette: 2010 óta a napi, heti nélkülözésből 1,3 millióan tudtak kikerülni, a családok érezhetik, hogy a kormány támogatja őket és egyre bővülnek támogatásaik.