Több feliratos filmmel ösztönöznék a nyelvtanulást

Jön a nyelvtanulási diákhitel is.

Ha úgy vesszük, akkor egyik kormány sem tett többet a magyarok nyelvtudásának javítása érdekében, mint az Orbán-kormány. No nem a fantasztikus, modern, hatékony oktatásnak köszönhetően beszélhetnek többen valamilyen idegen nyelven, hanem, mert anyanyelvi környezetben lehet a legegyszerűbben és leggyorsabban megtanulni egy adott nyelvet, ehhez pedig a kivándorlás nagyban hozzásegíti a magyarokat. Ezt pedig többek között Orbán Viktor kormányának köszönhetjük.

A kabinet azonban a Nemzeti Versenyképességi Tanács javaslatait megfogadva úgy tűnik, rájött, hogy mégsem ez a legjobb módja a magyarok idegennyelv-tudásának növelésére.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium ezért konkrét intézkedéseket dolgozott ki. Eszerint tervezik többek között korszerű idegennyelv-oktatási módszerek meghonosítását,

  • a nyelvszakos tanári képzésben részt vevők külföldi részképzésének támogatását,
  • a kéttannyelvű általános és középiskolai oktatás
  • idegen nyelvi táborok, tanulmányutak, diákcsereprogramok
  • és az anyanyelvi idegennyelv-tanárok alkalmazásának ösztönzését.

A tervek között szerepel továbbá nyelvtanulási diákhitel bevezetése. Megvizsgálják a középiskolában oktatott második idegen nyelv óraszámának terhére az első idegen nyelv óraszámának esetleges növelését, valamint a külföldi filmek feliratozásának előtérbe helyezését is. A kormány szintén döntött arról, hogy a nyelvtanulási diákhitel bevezetéséhez, valamint az állami támogatású felnőttképzés idegen nyelvi programjai hatékonyságának javításához szükséges intézkedéseket még idén kidolgozza.

Kitértek arra is, hogy január óta az állam már több mint tízezer fiatalnak térítette vissza sikeres nyelvvizsgája díját, a beadott igénylések száma pedig eléri a húszezret. Idén januártól ugyanis a kormány minden 35 év alatti fiatalnak megtéríti a sikeres középfokú nyelvvizsga díját - tették hozzá.